Θετικός «βηματισμός» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2016 11:05
UPD:11:06
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με θετικό «βηματισμό» ξεκινάει τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ώθηση τόσο από τις διεθνείς αγορές, όσο και από τη βελτιωμένη «εικόνα» των τραπεζικών μετοχών

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,68% στις 533,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη κατά 0,98% στις 1.412,51 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 5,71 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 3,11% στις 470,51 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει άνοδο κατά 3,45%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,29%, η Eurobank κατά 3,28% και η Alpha Bank κατά 2,11%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΔΕΗ και Motor Oil εμφανίζουν κέρδη άνω του 2% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη Folli-Follie και τη ΔΕΗ. Ανοδικά κατά 1% κινούνται και οι μετοχές των Jumbo, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίου.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,17% στις 6.538 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,80% στις 9.448 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 1,10% στις 4.131 μονάδες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση κατά 2,5 δισ. ευρώ, στα 58,6 δισ. ευρώ, του ανώτατου ορίου του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες επί των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου έως το τέλος της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης να έχει ορισθεί ένας «οδικός χάρτης» για την αναδιάρθωση της Μαρινόπουλος. Επιδίωξη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έως το τέλος του μήνα να έχει κλειδώσει επί της αρχής το βασικό πλάνο του σχεδίου εξυγίανσης.

Παράλληλα, επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να το αναδείξει ίσως στο μεγαλύτερο συνολικά και πλέον σύγχρονο της Ευρώπης. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μετέφεραν στη «Ν» κύκλοι προσκείμενοι στην Cosco, ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ (350 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά, εκτίμησε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM.

Τέλος, μία δεσμευτική προσφορά από τη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. κατατέθηκε στη διαδικασία προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., για την ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ δεν κατατέθηκε προσφορά.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. θα ακολουθήσει, άμεσα, η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού της 27/1/2016. Για την ΕΕΣΣΤΥ το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα