Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Hyundai Motor Co., καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι ο διοικητής της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, θα υποδείξει, ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού πρέπει να αυξηθούν κι άλλο, στην μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος, η Fed να συνεχίσει να ασκεί σκληρή νομισματική πολιτική και οι επενδυτές, περιμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών, βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 99,05 μονάδες, στις 11:25' π.μ. στο Τόκυο. Ολοι οι κλαδικοί δείκτες κινούντο πτωτικά, με αυτούς του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περισσότερο από το 40% των συνολικών απωλειών του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,3%, φθάνοντας στις 11.246,54 μονάδες. Ο Philippine Stock Exchange Composite Index, έχανε 2,5%, σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες από οποιονδήποτε άλλο δείκτη στην Ασία. Πτωτικά επίσης κινήθηκαν οι δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, σε αντίθεση με τους λοιπούς.

Χθες, ο Standard & Poor's 500 Index, έχασε 0,2%, μειώνοντας τα κέρδη του 0,4%, που είχε εμφανίσε νωρίτερα, εν αναμονή της ομιλίας του Greenspan στο Κογκρέσσο, επισκιάζοντας την πρόβλεψη της Texas Instruments Inc., για υψηλότερα καθαρά κέρδη.

Οι μετοχές της Canon, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,5%, φθάνοντας στα 5.850 γιέν η μία. Η ιαπωνική εταιρεία, πέρυσι, πραγματοποίησε περίπου το 75% των συνολικών της πωλήσεων, στο εξωτερικό. Οι μετοχές της Hyundai, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, έχαναν 0,5%, φθάνοντας στα 56.700 ουόν η μία. Οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Hyundai. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στις 474.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, έχαναν 1,2%, φθάνοντας στα 57,50 δολ. Ταϊβάν η μία.

Με το βλέμμα στη Fed

Ο Greenspan, του οποίου η ομιλία για την οικονομία και την νομισματική πολιτική έχει οριστεί για σήμερα στις 10 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον, ενδέχεται να πει, ότι ο πληθωρισμός, συνεχίζει να αποτελεί απειλή. Χθες, ο πρόεδρος της Fed, στην Ατλάντα, Jack Guynn, είπε, ότι το εργατικό κόστος αυξάνεται σε κάποιες βιομηχανίες, σκορπίζοντας την αισιοδοξία, ότι η Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να θέσει ένα τέλος στο σχέδιό της για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Το μήνυμα του διοικητή της Fed, θα είναι, ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα της αύξησης του πληθωρισμού», ανέφερε ο Mickey Levy, οικονομικός αναλυτής της Bank of America, στη Ν. Υόρκη, σε συνέντευξή του.

Η Fed, έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού οκτώ συνεχόμενες φορές, από τον περασμένο Ιούνιο. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, θα περιοριστεί στο 3,4% το 2005, από 3,9% πέρυσι, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Λευκού Οίκου, χαμηλότερα από το 1/10 της ποσοστιαίας μονάδας, από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Η επόμενη σύσκεψη των μελών της Fed για τα επιτόκια, θα γίνει στις 29 και 30 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα