Εικόνα σταθεροποίησης

Δεν διατήρησε τα αρχικά κέρδη
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:20

ΕΙΚΟΝΑ σταθεροποίησης εμφάνισε η Wall Street λόγω αδυναμίας να διατηρήσει αρχικά κέρδη που πυροδότησαν αναφορές για ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και η Ευρώπη υποχώρησε από τα υψηλότερα τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 6,21 μονάδες, ποσοστό 0,06%, φθάνοντας στις 10.476,86 μονάδες. Με απώλειες 6,98 μονάδων, ποσοστό 0,34%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.060,18 μονάδες.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τα αμερικανικά blue chips, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά γρήγορα έχασε τη δυναμική ανόδου της λόγω αντιστροφής του κλίματος.

Η προσωρινή εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι μετά τα στοιχεία για μείωση των αποθεμάτων αναχαίτισε το ρυθμό ανόδου των τιμών των μετοχικών αξιών.

Ομως ενθαρρυντικές εταιρικές ειδήσεις όπως η αναβάθμιση της Caterpilar και άλλες διατήρησαν ψύχραιμο το ηθικό των επενδυτών. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τα κέρδη τους εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου πριν χάσουν το αρχικό κερδισμένο έδαφος που αποδόθηκε στην ενίσχυση μετοχών εταιρειών τεχνολογίας.

Η μετοχή της General Motors ήταν το χαρτί με την καλύτερη εικόνα λόγω της φημολογίας ότι ο δισεκατομμυριούχος Κιρκ Κιρκογιάν μπορεί να αυξήσει την προσφορά του για μετοχές στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Επίσης οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για εταιρείες του τεχνολογικού τομέα όπως η Texas Instruments και η Intel Corp. συνέβαλαν στα μέτρια κέρδη του Nasdaq.

Ο Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά 5,3% από τα χαμηλά του 2005 που άγγιξε στις 20 Απριλίου, καθοδηγούμενος από την GM και την Intel Corp. H άνοδος βοήθησε το δείκτη να περιορίσει τις απώλειες του από την αρχή του έτους στο 2,2%.

Ο δείκτης S&P 500 είναι χαμηλότερα κατά 0,8% από την αρχή του 2005. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας καθώς η αρχική άνοδος των τιμών του πετρελαίου άσκησε πιέσεις στα ευρωπαϊκά blue chips.

Ομως μετοχές εταιρειών όπως η Philips και η Texas Instruments βοήθησαν την αγορά να ανακτήσει μέρος των απωλειών της. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,3% στις 1.123, 6 μονάδες αλλά ακόμη διατηρεί κέρδη 8% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,57% κλείνοντας στις 11.281,03 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα