Αυστραλία: Κατά 14.000 θέσεις εργασίας αυξήθηκε η απασχόληση τον Μάϊο

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 07:21

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση της απασχόλησης, εμφάνισε η οικονομία της Αυστραλίας τον Μάϊο, για ένατο μήνα, γεγονός, το οποίο ενδέχεται να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών και την ανάπτυξη, μετά την επέκταση της οικονομίας με χαμηλότερο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο.

Η απασχόληση, στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας και του Ειρηνικού, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 14.000 θέσεις, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 21 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι θέσεις εργασίας θα ήταν κατά 5.000 λιγότερες. Ο δείκτης ανεργίας, παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών, στο 5,1%.

Η αύξηση της απασχόλησης θα τονώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο και ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων, μετά τη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, τον Απρίλιο, εν μέσω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Οι εταιρείες, προσλαμβάνουν κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της Αυστραλίας και της Supre Pty.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας και πτωτικά τα ομόλογα, μετά την ανακοίνωση της ανεργίας Το νόμισμα, αγοράστηκε στα 76,82 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, στις 12:15' μ.μ. στο Σύνδεϋ, από 76,60 σεντς, ακριβώς πριν από την ανακοίνωση. Η απόδοση 6,25% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 αυξήθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 5,08%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η πλήρης απασχόληση μειώθηκε κατά 600 θέσεις τον Μάϊο και της μερικής, αυξήθηκε κατά 14.600 θέσεις. Από την έναρξη του Σεπτεμβρίου οι απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 321.000 θέσεις εργασίας.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Ian Macfarlane, αύξησε στις 2 Μαρτίου τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 5,5%, λέγοντας ότι η έλλειψη απασχόλησης ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τους μισθούς και τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα