Στα χαμηλότερα πέντε ημερών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 09:43
UPD:09:48

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα, πέντε ημερών, διαπραγματεύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, καθώς εικάζεται ότι η Ευρώπη δεν ανησυχεί για το αδύναμο νόμισμά της, το οποίο ενδέχεται να αντισταθμίσει τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Axel Weber, σηματοδότησε χθες την έγκριση για την υποχώρηση κατά περίπου 10% του νομίσματος έναντι του δολαρίου φέτος και είπε, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ο οποίος είπε πριν από δύο ημέρες, ότι τα επιτόκια είναι τα «ενδεδειγμένα» και η ανάπτυξη «μετρημένη», θα μιλήσει για την οικονομία σήμερα, σε διάσκεψη στη Μαδρίτη.

«Το αδύναμο ευρώ είναι κάτι ευνοϊκο για την ΕΚΤ», ανέφερε ο Satoru Ogasawara, στρατηγικός αναλυτής στο Τόκυο, με την Credit Suisse First Boston, συμπληρώνοντας: «Τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, τα αδύναμα στοιχεία από την Ευρώπη, καταδεικνύουν, ότι η ΕΚΤ ή θα τα διατηρήσει αμετάβλητα ή θα τα μειώσει. Το ευρώ φαίνεται να είναι το πιο αδύναμο από τα κυριότερα νομίσματα».

Εναντι του δολαρίου, το ευρώ διατηρήθηκε στο 1,2231 στις 7:13' π.μ., στο Λονδίνο, από αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν διαμορφώθηκε στα 131,22 από 131,24 γιέν. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, διαπραγματεύθηκε χθες στο 1,2207 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 ουνίου. Η Credit Suisse First Boston εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,20 έναντι του δολαρίου το επόμενο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της χώρας, στο Βισμπάντεν. Κατά μέσον όρο, οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα σημείωναν άνοδο 0,6%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το γιέν ενδέχεται να σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι το πλεόνασμα των λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, διευρύνθηκε τον Απρίλιο.

Το πλεόνασμα, διευρύνθηκε στο 1,39 τρισ. γιέν (13 δισ. δολ.) από 1,37 τρισ. γιέν τον Μάρτιο, εποχιακώς προσαρμοσμένο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 16 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloobmerg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει σε 1,48 τρισ. γιέν. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το πλεόνασμα διευρύνθηκε σε ποσοστό 5,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα