Ν. Κορέα: Μείωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών, αμετάβλητα τα επιτόκια

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 10:20

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, υποχώρησε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Μάϊο, στη Ν. Κορέα και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα, λέγοντας ότι η εσωτερική ζήτηση έχει υποχωρήσει.

Ο δείκτης, που μετρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υποχώρησε στο 99,2 από 101,3 που ήταν τον Απρίλιο και 102,2, που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Ο δείκτης πάνω από το 100, καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους. Τον Μάρτιο για πρώτη φορά ο δείκτης υπερέβη το εν λόγω όριο, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Η Bank of Korea, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στο 3,25% για έβδομο μήνα, ενώ ο διοικητής της, Park Seung επέμεινε, ότι ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα υποχωρήσει στο 4% φέτος, από 4,6%. Η κυβέρνηση, μείωσε τους φόρους εισοδήματος, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ενώ βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων και η ισχυροποίηση του νομίσματος της χώρας, ουόν, κατά 15% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πέρυσι, έβλαψε τις εξαγωγές. Αμετάβλητα διατηρήθηκαν τα ομόλογα.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/5 της οικονομίας της Ν. Κορέας, αυξήθηκαν κατά 12% τον Μάϊο, μετά την αναρρίχησή τους σε ποσοστό της τάξης του 31% το 2004. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,7% - εποχιακώς προσαρμοσμένη – τον Απρίλιο, έναντι του Μαρτίου και οι χονδρικές και λιανικές πωλήσεις, υποχώρησαν για πρώτη φορά, μέσα σε τρεις μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα