Ν. Ζηλανδία: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 10:07

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας και στα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ, του 6,75%, λέγοντας ότι ενδέχεται να αυξήσει περισσότερο το κόστος δανεισμού, καθώς η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των μισθών, ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν και είναι επίμονες», είπε ο διοικητής της Reserve Bank o New Zealand, Alan Bollard, σε δήλωσή του σήμερα στο Ουέλλινγκτον. «Η σημερινή κατάσταση δεν υπαγορεύει χαλάρωση της νομισματικής πολιτκής στο εγγύς μέλλον και περαιτέρω σύσφιγξη θεωρείται ενδεχόμενη»

Ο Bollard, 54 ετών, έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού επτά φορές από τον Ιανουάριο του 2004, στα υψηλότερα επίεπδα μεταξύ των κρατών με την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, της Moody's Investors Service. Η ανάπτυξη στην οικονομία των 97 δισ. δολ. ΗΠΑ, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τον χαμηλότερο ρυθμό τεσσάρων ετών, καθιστώντας μία ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού άχρηστη, για τον περιορισμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Nick Tuffley, στρατηγικό αναλυτή της Westpac Banking Corp.

Tο υψηλότερο κάστος δανεισμού, περιορίζει τις δαπάνες των καταναλωτών, αλλλά και τα κέρδη των εταιρειών, όπως της Fisher & Paykel Appliances Holdings Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ψυγείων και πλυντηρίων πιάτων της χώρας.

Και οι 13 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν ότι ο Bollard, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού σήμερα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα προχωρήσει στην αύξησή τους και πάλι, ενώ οκτώ προέβλεψαν ότι θα προχωρήσει στη μείωσή τους τον Μάρτιο του 2006. Η επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια, θα γίνει στις 28 Ιουλίου.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας αναρριχήθηκε στα 71,42 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, στις 5 μ.μ., από 71,13 σεντς, που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα