Thomas Cook: Συρρίκνωση των ζημιών το α' εξάμηνο της χρήσης

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 12:05

ΜΕΙΩΣΗ των ζημιών της, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ταξιδίων της Ευρώπης, Thomas Cook AG, καθώς πούλησε περισσότερα φθηνά εισιτήρια, η αεροπορική της εταιρεία, Condor, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα πακέτα διακοπών.

Οι προ φόρων ζημίες υποχώρησαν στα 244,2 εκατ. ευρώ (298 εκατ. δολ.) το εξάμηνο μέχρι και τον Απρίλιο, από 385,1 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 0,7%, φθάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η Thomas Cook, όπως και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, TUI AG, αύξησε τις πωλήσεις πακέτων, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια, και έκανε γενική επισκευή του αεροπορικού της στόλου, προκειμένου να ανταγωνιστεί τις άλλες αεροπορικές εταιρείες, χαμηλού κότους, όπως την Ryanair Holdings Plc και την EasyJet Plc. Κατά μέσον όρο, οι τιμές των πακέτων διακοπών, αυξήθηκαν την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σε ποσοστό 1,8%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο αριθμός των πελατών της εταιρείας, στις αρχές του Ιουνίου, ήταν κατά 5,2% υψηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η οποία τον περασμένο μήνα διόρισε τον Thomas Holtrop, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της T-Online International AG, εκτελεστικό της διευθυντή. Η Thomas Cook, ανακοίνωσε επίσης, ότι φέτος, θα εμφανίσει τα πρώτα της κέρδη, μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών.

Η KarstadtQuelle AG, τα γερμανικά πολυκαταστήματα, που κατέχουν το 50% της Thomas Cook, ανακοίνωσαν τον μήνα που πέρασε, ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην εταιρεία και σκοπεύουν στην επιστροφή της εταιρείας στη κερδοφορία, στα ίδια επίπεδα με αυτά της TUI, με πιθανή, μια μελλοντική πώληση μετοχών. Η αεροπορική εταιρεία, Deutsche Lufthansa AG, η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο της Thomas Cook.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική έκδοση των Financial Times, σε δημοσίευμά της, το οποίο επικαλείτο ανθρώπους του περιβάλλοντος της εταιρείας, ανέφερε, ότι η Lufthansa ενδέχεται να ενδιαφέρεται για τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της αεροπορικής εταιρείας της Thomas Cook, Condor.

Η Thomas Cook σκοπεύει να εξοικονομήσει 275 εκατ. ευρώ σε κόστος, μετά την απόλυση του 5,2% του εργατικού της δυναμικού πέρυσι ή του 1/10 του προσωπικού της στη Γερμανία, μετά από συμφωνία με τις ενώσεις των εργαζομένων. Επίσης, σκέφτεται το ενδεχόμενο πώλησης άλλων – εκτός των ταξιδιωτικών πακέτων και των αεροπορικών εισιτηρίων – δραστηριοτήτων της, σε Ευρώπη και Βρετανία, όπως την πώληση των μεριδίων, που κατέχει σε ξενοδοχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα