Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την αναρρίχηση του δολαρίου έναντι των λοιπών νομισμάτων της περιφέρειας, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

«Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota, έχουν καλή αξία και η ισχυροποίηση του δολαρίου, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των κερδών τους», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 28 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο. Ο Οgawa, προτιμά μετοχές κάποιων εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota και της Honda Motor Co.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 11.343,37 μονάδες, στις 11 π.μ. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 98,61 μονάδες.

Ανοδικά κινούντο και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και την Ταϊβάν. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της China Steel Corp. της Ταϊβάν, μετά από δημοσίευμα στην «Economic Daily News», το οποίο ανέφερε, ότι η κυβέρνηση, σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο της χαλυβουργίας, το συντομότερο τον επόμενο μήνα.

Πιο αδύναμο τοπικό νόμισμα, διογκώνει την αξία των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1%, φθάνοντας στις 3.870 γιέν η μία. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον Koji Endo, oικονομικό αναλυτή της Credit Suisse First Boston Japan, πραγματοποιεί το 70% των λειτουργικών της κερδών στη Β. Αμερική.

Οι μετοχές της Samsung Electronics, η οποία πραγματοποιεί περίπου το 10% των εξαγωγών της Ν. Κορέας, σημείωναν επίσης άνοδο σε ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 496.500 ουόν η μία.

Οι μετοχές της Honda Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,3%, φθάνοντας στις 5.390 γιέν η μία. Πέρυσι, η εταιρεία πραγματοποίησε περισσότερο από το 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Β. Αμερική.

Στην Ταϊβάν, οι μετοχές της Quanta Computer Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών (notebook) στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα 58,10 δολ. Ταϊβάν η μία. Η εταιρεία, σχεδιάζει να επενδύσει 4 δισ. δολ Ταϊβάν (128 εκατ. δολ. ΗΠΑ) φέτος, για την εξαγορά εταιρειών, προκειμένου να αυξήσει τις δραστηριότητές στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Commercial Times».

To γιέν υποχώρησε στα 108,67 έναντι του δολαρίου, υποχώρηση σε ποσοστό 1,1%, από τα περίπου 107,50 γιέν κατά το τέλος της διαπραγμάτευσης των μετοχών την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι του ουόν της Ν. Κορέας και του δολαρίου της Ταϊβάν.

«Το αδύναμο ουόν, μεώνει την πίεση στα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών στη Ν. Κορέα», ανέφερε ο Kim Joo Hyung, αναλυτής αγορών της Tong Yang Investment Bank, στη Σεούλ.

Κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, κατέδειξε, ότι το εμπόριο στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, εισήγαγε προϊόντα σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα