Τεχνολογία με διπλό πρόσωπο

Ρεκόρ τριετίας στην Ευρώπη, χαμηλότερα στην Αμερική
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2005 00:01

Ο ΤΟΜΕΑΣ τεχνολογίας οδήγησε την Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Αντίθετα στη Wall Street επηρέασε αρνητικά την τάση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Oι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν αντίθετα από τις αμερικανικές καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές εταιρειών τεχνολογίας όπως της Intel Corp. ενώ η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου ώθησε μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν πτωτικά καθώς οι ενθαρρυντικές προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων της Intel απέτυχαν να ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

Τα κέρδη της δεικτοβαρούς μετοχής της General Motors περιόρισαν το μέσο εβδομαδιαίο όρο των απωλειών του Dow Jones στο 0,3% ενώ ο S&P 500 σημείωσε ελάχιστες εβδομαδιαίες μεταβολές.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες του Nasdaq ήταν 0,6%. Σε γενικές γραμμές ένας εκρηκτικός συνδυασμός αρνητικών παραγόντων λειτούργησε αποθαρρυντικά για τη Wall Street όπως η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου και η πικραμένη αντίδραση στις βελτιωμένες προβλέψεις της Intel.

Η μετοχή της Intel έχασε 77 σεντς ενώ για το έτος τα κέρδη της ανέρχονται στο 15%. Το μεγάλο ράλι του Nasdaq το Μάιο ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για τις κερδοφορίες και την ίδια στιγμή αντεστράφη το κλίμα από αρνητικό σε θετικό, όπως επεσήμαναν αναλυτές οι οποίοι δήλωσαν ότι ενώ τα νέα της Intel ήταν καλά ωστόσο δεν ήταν τόσο αισιόδοξα όσο μερικοί ήλπιζαν.

Στην Ευρώπη το κλίμα ευφορίας ευνοήθηκε από τις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω της αισιόδοξης προοπτικής από την Intel και της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου.

Η μετοχή της Infineon κέρδισε 5,2% και της ARM 4,7% μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της Intel λόγω της ισχυρής ζήτησης για επεξεργαστές φορητών υπολογιστών.

Πολλοί επενδυτές ελπίζουν ότι η ζήτηση για επεξεργαστές μνήμης γενικότερα τείνει να αυξηθεί. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,5% στις 1.129,95 μονάδες μετά την προσέγγιση των 1.133,52 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002. Ο DJ Suro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,6% στις 3.140,88 μονάδες. Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,28% κλείνοντας στις 11.304,23 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα