Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

Μετά την απομάκρυνση της καταιγίδας «Arlene» από τον Κόλπο του Μεξικό
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 08:13

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας, Arlene, από τον Κόλπο του Μεξικό, χωρίς να προκαλέσει ζημίες σε γεωτρύπανα, διϋλιστήρια και αγωγούς.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil Corp. και της BP Plc, επαναφέρουν τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις τους στην ανοιχτή θάλασσα, οι οποίες εκκενώθηκαν, καθώς πλησίαζε η Arlene, η πρώτη από τις 15 συνολικά καταιγίδες, που προβλέπει ότι θα εκδηλωθούν, το Colorado State University. O τυφώνας Ivan, ο οποίος έπληξε την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο, σκότωσε περισσότερους από 120 ανθρώπους στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική και προκάλεσε ζημίες υψηλότερες των 11 δισ. δολ., ενώ μείωσε την παραγωγή των ΗΠΑ, σε ποσοστό της τάξης του 14%.

«Η αγορά θυμάται την περυσινή και περίεργα υψηλή διασάλευση των προμηθειών», ανέφερε ο Dariusz Kowalczyk, στρατηγικός επενδυτής της CFC Securities Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Η εποχή των τυφώνων, θα επηρεάσει την ψυχολογία της αγοράς».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 49 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 53,05 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Το πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε στα 53,24 δολ., το βαρέλι, στις 10:42' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Ο Κόλπος του Μεξικό, αποτελεί περίπου το 1/4 της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Η προσέγγιση της καταιγίδας, αναχαίτισε την ημερήσια παραγωγή των 25.474 βαρελιών πετρελαίου και των 353,9 εκατ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση της U.S. Minerals Management Service, στις 10 Ιουνίου.

Τα συμβόλαια του Ιουλίου, αναρριχήθηκαν κατά 1,74 δολ., ποσοστό 3,3%, στις 9 Ιουνίου, καθώς πλησίαζε η καταιγίδα Arlene και αναρριχήθηκαν στα 54,95 δολ. το βαρέλι την επόμενη ημέρα, πριν κλείσουν 74 σεντς χαμηλότερα, ποσοστό 1,4%, στα 53,54 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έκλεισαν την εβδομάδα κατά 39% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα