Market Beat: Η επιφύλαξη των θεσμικών επέφερε άγνωστης διάρκειας ανεξαρτητοποίηση

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016 09:58
UPD:10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Από την πρώτη παράγραφο του χθεσινού σχολίου υπογραμμίζαμε διακριτικά την πιθανότητα οι θεσμικοί να είναι επιφυλακτικοί για λόγους που επιβάλουν η προσήλωση στην τεχνική ανάλυση και η πτώση των όγκων στις ανοδικές συνόδους. Θυμίζουμε: «Το δέσιμο των διαθέσεων με τα διεθνή δεν αλλάζει. Αλλά για το ΧΑ δεν μετράει μόνο το φαινόμενο να διατηρούν οι τράπεζες τα κέρδη τους, αλλά αυτά να είναι κατώτερα από τη μέγιστη ανοδική μεταβολή στη μέρα. Ούτε το ότι μειώνονται οι όγκοι, είναι κατάσταση που προκαλεί στη στήλη τη εκτίμηση πως σύντομα θα εμφανίσουν επιφυλάξεις οι ισχυροί θεσμικοί. Είναι τα συμπεράσματα που προέρχονται από την στατιστική προϊστορία».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τελικά διαπιστώσαμε ότι οι θεσμικοί αυτό που θεωρήσαμε πιθανό να εμφανιστεί από σήμερα και μετά, το ενστερνιστήκαν από χθες. Πέσαμε έξω εν μέρει στην αναφορά του δεσίματος με τις αγορές στην Ευρώπη, αλλά και για αυτό φρόντισαν οι ισχυροί θεσμικοί παρεμβαίνοντας στον καθορισμό της μεταβολής των δεικτών… στις δημοπρασίες.

Στην ενότητα «τεχνική ανάλυση», αναφερθήκαμε χθες στις 560 μονάδες ως σκληρή οροφή για τον ΓΔ, αλλά τονίσαμε την ύπαρξη σκληρής οροφής σε επίπεδα πάνω από τις 540 μονάδες που έπρεπε χθες να διατρυθεί για να προσεγγιστούν οι 557. Αυτή τη στήριξη υποστηρίζαμε ότι την όρισαν οι συνεδριάσεις στις 13 και 14 Απριλίου που ήταν σύνοδοι με κλεισίματα του ΓΔ στις 548 μονάδες. Χθες τελικά, αυτά τα επίπεδα αποτέλεσαν το μέγιστο μέρας και μετά ακολούθησε η πτώση, που είχε τόση έκταση, ώστε πέρασαν οι τιμές τους σε αρνητικό πεδίο.

Το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές, μετά τη χθεσινή σύνοδο όπου οι τράπεζες έδειξαν να χάνουν την ανοδική τους ορμή, αφορά στην πιθανή επάνοδο των εγχώριων παραμέτρων στη διαμόρφωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Το διεθνές κλίμα παρέμεινε σταθερό και υπέρ της ανόδου που ξεκίνησε μετά την πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας.  Στο ΧΑ όμως η άνοδος αμφισβητήθηκε στο δεύτερο μέρος και μόνο με τη βοήθεια των δημοπρασιών οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη όταν οι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφάνισαν πάλι μεγάλα κέρδη.

Η επάνοδος στα επενδυτικά κριτήρια που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό είναι άγνωστης διάρκειας και πιθανά την προκάλεσαν τα σχόλια των Ευρωπαίων ιθυνόντων για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των Ιταλικών Τραπεζών αλλά κύρια το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup.  «Ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσο μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, μέχρι τα μέσα του 2018». Το μήνυμα αυτό έστειλε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ο Γερούν Ντέισελμπλουμ. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πράγματι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σήμερα οι συναλλαγές θα διεξαχθούν υπό την επίδραση της είδησης ότι η Cosco εκφράζει διαφωνία με το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά, με επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.», τονίζεται, ενώ κάνει λόγο για «βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Κέρδη άνω του 1,50% εμφάνισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, συνεχίζοντας να ανακτούν το χαμένο έδαφος, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 17.694 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 1,70% στις 2.070 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 1,86% στις 4.779 μονάδες.

«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας» τονίζει η JP Morgan, προσθέτοντας ότι «σε λίγες ημέρες, οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό επί της ουσίας, συνιστά πρόβλημα της Βρετανίας και όχι της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η στερλίνα εμφάνισε κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,67% στα 1,3430 δολάρια. Ανοδικά συνέχισε και το ευρώ, το οποίο σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στα 1,1104 δολάρια, ενώ το ιαπωνικό γεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,20% στα 102,53 γεν/δολάριο.

Συγχρόνως, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, προσεγγίζοντας εκ νέου το επίπεδο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,80% στα 49,67 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,73% στα 50,39 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, την Τετάρτη ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 15.553 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 1,21% στις 1.959 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,78% στις 5.142 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,51% στις 2.927 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,10% στις 511 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,64% στις 20.300 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Μάιο κατά 3,7% έναντι του Απριλίου του 2016 και 0,2% έναντι του Μαΐου του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρά κέρδη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, εμφάνισαν την Τετάρτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,58% στις 6.360 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,75% στις 9.612 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 2,60% στις 4.195 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 3,45% στις 8.105 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,21% στις 15.946 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,09% στις 326,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Barclays εμφάνισε κέρδη κατά 4,91%, της HSBC κατά 2,06% και της Intesa Sanpaolo κατά 1,48%. Αντίθετα, η μετοχή της Tui διολίσθησε κατά 3,81%, μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα, τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών - μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται ότι υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. «μεθοδευμένα».

Υπογραμμίζεται ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει, κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί «μακρά περίοδος αβεβαιότητας». «Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», επισημαίνεται στο προσχέδιο της δήλωσης.

Συγχρόνως, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε θετικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 2,76% στα 49,12 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,76% στα 49,92 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, βελτίωση αναμένεται να καταγράψει τον Ιούλιο το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της οικονομίας και του προσωπικού τους εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ο πρόδρομος δείκτης καταναλωτικού αισθήματος της GfK αυξήθηκε στις 10,1 μονάδες έναντι 9,8 μονάδων τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την περιόδου προ του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 0,2 μονάδες, στις 104,4 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο σχετικός δείκτης θα παρέμεινε αμετάβλητος στις 104,6 μονάδες.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιταλία (3,6 μονάδες), ενώ η υψηλότερη άνοδος στην Ολλανδία (2,1 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η βιομηχανική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε κατά 0,5%. Πτώση κατά 0,3% εμφάνισε και το καταναλωτικό κλίμα.

ΧΑ

Στην τέταρτη σύνοδο μετά το σοκ του Brexit, οι θεσμικοί αρχικά συνέχισαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και έδωσαν κέρδη στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες. Μετά τις 14:20 ωστόσο επανέφεραν τις πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη περνώντας τις περισσότερες σε διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη δεν είχε αλλάξει και υπήρξε άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και των Πρώτων Υλών που ανέβασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του τομές της ενέργειας και των Πρώτων Υλών. ΟΙ θεσμικοί είχαν αρχίσει το κυνήγι των ευκαιριών που προκληθήκαν όταν οι τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα αποτέλεσαν τον κεντρικό στόχο των ρευστοποιήσεων λόγω Brexit και το συνέχισαν μέσω άλλων κλάδων.

Στην αγορά των Αθηνών η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα και σε λίγα λεπτά οι τιμές ανέβηκαν σε τοπική κορυφή καθώς τα κέρδη των δεικτών στην Ευρώπη έδωσαν ανοδική κίνηση στους δείκτες. Επακολούθησε γρήγορο ξέσπασμα πιέσεων που έφεραν τους βασικούς δείκτες κοντά στο κλείσιμο της Τρίτης αλλά η διατήρηση των κερδών στην Ευρώπη έδωσε πλάγια ανοδική κίνηση στους δείκτες που ανέβαιναν από τις 10:51 ως τις 11:45 και έπιασαν σκληρή οροφή  75 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε στις 11:44 και ήταν οι 1483,52 από 1465,79 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,36% και για τον ΓΔ στις 11:46 και ήταν οι 547,91 από 543,44 μονάδες (ή κέρδη +1,72%).Το ελάχιστο  σημειώθηκε ταυτόχρονα στις 16:55 και ήταν οι 536,17 από 520,65 μονάδες χθες με μεταβολή -0,46% για ΓΔ και για τον 25άρη εμφανίστηκε στις 15:16  και ήταν οι 1443,66 από 1388,59 μονάδες με μεταβολή -0,39%. Οι δείκτες του ΧΑ πάντως κινήθηκαν πλάγια πτωτικά αλλά σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 15:00 ως το πέρας των συναλλαγών.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 1) με πέντε ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 13 είχαν άνοδο και επτά ήταν αμετάβλητες άρα ήταν οι 20 από 40 ήταν καθοδικές. Στα 72,980 από 86,568 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 47,59 από 62,21 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 65,20% από 71,86% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,37%, ο CAC είχε μεταβολή +2,42%, με τον FTSE100 με μεταβολή +2,54%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική  έναρξη που εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,96% και στον S&P500 άνοδο +1,10%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,60% και έφθασε στις 541,88 από 538,65 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1464,60 από 1449,28 με μεταβολή +1,06%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 3,5 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 8,4 τον 25άρη αφήνοντάς τους τελικά στο μέσον του εύρους της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι στα Ταξίδια Αναψυχή +4,99% από +0,41%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,83% από +0,45%, Εμπορίου +1,64% από +2,93%, Χημικών +1,43% από +9,37%, Ακίνητης Περιουσίας +1,18% από +4,00%, ο 25άρης +1,06% από +4,60%, Τηλεπικοινωνιών +0,99% από +3,06%, Τροφίμων Ποτών +0,91% από +4,16%, Τεχνολογίας +0,82% από +2,66%, ο ΓΔ +0,60% από +3,72%, Πετρελαίου Αερίου +0,56% από +3,16%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,11% από +4,09%, Τραπεζών +0,05% από +8,88%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,03% από +3,22% Κατασκευές Υλικά +0,001% από +2,94%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -1,60% από +0,93%,  Πρώτων Υλών -1,58% από +7,65% και ο FTSEM -0,90% από +2,70%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Μέσων Ενημέρωσης +0,00% από -4,12% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,980 από 86,568 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,647 από 5,692 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 66,948 από 78,523 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,090 από 1,137 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 39,261 από 39,065 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 146,763 από 194,688 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 72 των καθοδικών σε 46 από 24 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Στο ΧΑ χθες: Με τζίρο στην πρώτη ώρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης 15,4 εκατ. ευρώ ο ΓΔ είχε πιάσει τιμές πάνω από το μέγιστο της Τρίτης. Μέσα στη διάρκειά της είχαν εμφανίσει συναλλαγές 65 μετοχές και  είχαν εμφανιστεί πιέσεις στα Τραπεζικά blue chip που δεν μέτρησαν τόσο όσο συνήθως. Γιατί ήταν σημαντικά τα κέρδη των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και για αυτό οι μεταβολές των βασικών δεικτών ήταν ισοδύναμες με αυτές των βασικών δεικτών στην Ευρώπη  στο πρώτο μέρος. Χρονικά η σύνδεση με τις ξένες αγορές διακόπηκε μετά τις 14:20. Τότε ισχυρές πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου τους προσέδωσαν απώλειες και τις οδήγησαν στο ελάχιστο μέρας στις 15:15  δηλαδή σε λιγότερο από μια ώρα. Αυτές ήταν η αιτία της κίνησης του μέσου όρου σε αρνητικό πεδίο από τις 15:07 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αλλά την Παρασκευή, ξεκινά η αντιμετώπιση της αγοράς με περισσότερο κλασικά επενδυτικά κριτήρια. Η στατιστική υπογραμμίζει ότι η αγορά τη Δευτέρα με κλείσιμο στις 519,33 μονάδες και κατώτερο μέρας τις 517,10, αναγνώρισε τη στήριξη στις 520 μονάδες. Ξεκίνησε μια διόρθωση στην σκληρή πτώση δυο συνεδριάσεων. Αυτή είχε δυνατότητα να συνεχιστεί ως τις 560 μονάδες χονδρικά. Ωστόσο προχθές, η αγορά αναγνώρισε την οροφή λίγο πάνω από τις 540 μονάδες που την σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 13 και 14 Απριλίου με τα χαμηλά τους. Αφού κατόπιν εμφανίστηκε αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων. Στις 13/4 ο δείκτης έκλεισε στις 548,83 με κατώτερο στις 542,33 και στις 14/4 έκλεισε στις 548,1 με κατώτερο τις 542,74 μονάδες. Προχθές με κλείσιμο στις 538,65 το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 543,44 μονάδες. Υπογραμμίζοντας την πιθανή αναγνώριση οροφής πάνω από τις 540 που θα χρειαστεί να διατρυθεί ανοδικά σήμερα, για να προσεγγίσει ο μέσος όρος τη ζώνη των 560 μονάδων. Για την ακρίβεια η οροφή από τις συνόδους στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου αφορά στις 557 μονάδες. Ωστόσο χθες, το μέγιστο από το οποίο γύρισε ο μέσος όρος και έπεσε σε αρνητικό πεδίο και τις αλλαγές πρόσημου μεταβολής ήταν οι 548 μονάδες. Είναι τιμές από τις συνόδους του Απριλίου. Θέλει προσοχή η μέρα σήμερα, καθώς μπορεί να αλλάξουν την τάση εύκολα οι αντικρουόμενες ανάγκες των θεσμικών.

Οι θεσμικοί χθες, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, έδωσαν στον 25άρη πορεία μικτή. Το μέγιστο μέρας ήταν οι 1483,52 μονάδες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,36%. Το ελάχιστο μέρας  στις 1443,56 μονάδες σημειώθηκε στις 15:16 αντιστοιχώντας σε πτώση της τάξης του -0,39%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 16,102 εκατ. ευρώ. 

Διακινήθηκαν 1859 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις οι 1478,50 μονάδες και κατώτερο τις 1430,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 1449,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 95 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1464,60 μονάδες με άνοδο +1,06%. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Ιουλίου ορίστηκε στις 1442,00 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 1440,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου στα 5619 και 239 για τη σειρά Αυγούστου.  Δεν χρειάστηκε παρά η χθεσινή συνεδρίαση για να επιστρέψουν στις δυσοίωνες προσδοκίες οι traders.

Οι επενδυτές στα παράγωγα όμως έδειξαν να πιστεύουν ότι ούτε το window dressing για το τέλος του εξαμήνου θα σταθεί ικανό να οδηγήσει τον 25άρη πάνω από 1485.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η αρχική εντύπωση από την κίνηση των Αγορών, είναι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του 'Brexit', 'έπιασε τις αγορές εξαπίνης. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, υπήρξε αντίδραση (προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, που ξεκίνησε προχθές και έληξε χθες στις Βρυξέλλες, για όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην Ευρώπη των 27 και με το μικρότερο δυνατό κόστος) μετά από ημερήσιες απώλειες $2,08 τρισ. στις 24/7, σύμφωνα με τη Standard & Poor's και υποχώρηση της Αγγλικής Λίρας έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, στις τελευταίες συνεδριάσεις στο εξωτερικό.

Οι Κεντρικές Τράπεζες, για μια ακόμα φορά, έδρασαν άμεσα, παρέχοντας επιπλέον ρευστότητα στο Σύστημα, με τους επενδυτές όμως να συνεχίζουν να στρέφονται προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, ακόμα και αρνητικών επιτοκίων.

Η Γερμανία ωστόσο, η οποία και αποτελεί το βασικό καταλύτη στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωζώνης, δεν έχει δείξει να επηρεάζεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς συνεχίζει να στηρίζει την λιτότητα, παρά τις έμμεσες παραινέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αλλαγή αυτής υπέρ της ανάπτυξης.

Αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, αντί να μειώσει, διατηρεί, ή και ενισχύει την υφιστάμενη αβεβαιότητα (το Λαϊκό Κόμμα το Ισπανού Πρωθυπουργού, μπορεί να αύξησε το ποσοστό του, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση).

Τα "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών ενδεχομένως να είναι ο επόμενος καταλύτης για τις Αγορές (σήμερα αναμένονται τα αντίστοιχα ετήσια αποτελέσματα για 33 Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στις ΗΠΑ να ανακοινωθούν από τη FED), με την κατάσταση των Ιταλικών Τραπεζών να προβληματίζει.

Επίσης και οι εκτιμήσεις για αύξηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού κατά της VW στα $15 δισ. από $10 δισ., δε μπορεί να αγνοηθεί ως γεγονός, για τη μέχρι πρότινος μεγαλύτερη Αυτοκινητοβιομηχανία Παγκοσμίως.

Τέλος, η υποβάθμιση της προοπτικής του Βρετανικού Τραπεζικού Συστήματος και της Βρετανίας (από τη Moody's), οι δηλώσεις Draghi ότι το "Brexit" μπορεί να κοστίσει στον ρυθμό ανάπτυξη της Ευρωζώνης 0,3% έως 0,5% σωρευτικά τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη ενισχύουν την αβεβαιότητα.

Εν κατακλείδι, η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί, καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για την εξαγωγή οιωνδήποτε συμπερασμάτων σχετικά με τη μέτρηση του κόστους του "Brexit" και των συνεπειών αυτού. Καίτοι σημείο αναφοράς αποτελεί η κίνηση των Ξένων Αγορών, άξια αναφοράς η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Μαρινόπουλου, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά και σήμερα Πέμπτη 30/6, με παρακολούθηση του ράλι στη Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γιεν της Ιαπωνίας γνωστό ασφαλές καταφύγιο είχε διαπραγμάτευση υπό έλεγχο γιατί οι παγκόσμιες αγορές ανέκτησαν μια επίφαση ηρεμίας μετά το σοκ από το Brexit.

Προβλέπεται ένα ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα για τους  FTSE της Βρετανίας DAX της Γερμανίας και CAC της Γαλλίας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,5%, τραβώντας πιο μακριά από τα χαμηλά ενός μήνα της Παρασκευής, όταν έπεσε περισσότερο από 3% στην πρώτη αντίδραση από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 0,8% κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε +0,5%.

Μετά τον αρχική πανικό της αγοράς γύρω από το Brexit, δεν μοιάζει να εξαπλώνεται κάποια οικονομική κρίση ή κάτι σοβαρό, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Άλλωστε στη  διάρκεια της νύχτας, ο Dow αυξήθηκε 1,6%, ενώ ο FTSE της Βρετανίας, ενισχύθηκε για δεύτερη ημέρα στη σειρά, επιτρέποντας στην εξάλειψη στο σύνολο των ζημιών του αμέσως μετά την ψηφοφορία για το Brexit.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει η παγκόσμια οικονομία να είναι σταθερή σε βραχυχρόνιο ορίζοντα μετά την απόφαση της Βρετανίας, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την παγκόσμια ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα διευκολύνουν με τη νομισματική τους πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο στον απόηχο της Brexit που έχει χτυπήσει τις μετοχικές αξίες. Οι αναλυτές είδαν επίσης στην πρόσφατη βουτιά στις  αποδόσεις για το κρατικό χρέος ένα παράγοντα που οδηγεί τους επενδυτές σε μετοχές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Διαφωνία με το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά εκφράζει η Cosco με επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΟΛΠ+2,82% Α.Ε.», τονίζεται, ενώ κάνει λόγο για «βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως εισάγεται προς ψήφιση».

Ανακοίνωση πρόκειται να εκδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη διαφωνία της Cosco για τη σύμβαση για τον ΟΛΠ και η οποία εκφράστηκε μέσω επιστολής της κινεζικής εταιρείας προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ θα επισημαίνεται ότι είναι «βιαστική» η ανακοίνωση της Cosco, καθώς στην πραγματικότητα οι αλλαγές αφορούν ρυθμίσεις προσαρμογής στην ελληνική νομοθεσία.

«Αν τυχόν "σκάσει" η αλυσίδα Μαρινόπουλος θα είναι σε αντιστοιχία η Lehman Brothers της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην αγορά, εφόσον κατέρρεε η «Μαρινόπουλος», ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και οι 1.250 προμηθευτές, οι οφειλές προς οποίους - όπως εκτιμά το ΕΒΕΑ - ανέρχονται σε 700 εκατ.  

Ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσω μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, μέχρι τα μέσα του 2018. Το μήνυμα αυτό έστειλε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πράγματι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-5,49% εξέλεξε την Τετάρτη τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του δ.σ. και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο. Στον κ. Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία έξι χρόνια.

Την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων μέχρι του ποσού των πέντε εκατ. ευρώ ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, αποφασίστηκε η παροχή εξουσιοδότησης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την υπογραφή τους.

Το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας τορπιλίζει τα δημόσια έσοδα και περιορίζει τη διείσδυση της κινητής επικοινωνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η μελέτη παραθέτει μετρήσιμα στοιχεία, τα οποία -σύμφωνα με τους ερευνητές- προσθέτουν στη λίστα με τα αναποτελεσματικά μέτρα και τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και το ειδικό τέλος κινητής, το οποίο επιβαρύνει επιπλέον του ΦΠΑ τους συνδρομητές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε χθες στέλεχος του Ταμείου. Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία, είπε η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία και τις γενικές συστάσεις του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βιάζεται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική ως απάντηση στο Brexit, χάρη στην ηπιότερη της αναμενόμενης αντίδραση της αγοράς. Η ψήφος υπέρ του Brexit έπληξε τις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης και ενδεχομένως να αποτελέσει βαρίδι για την οικονομία της, ενώ παράλληλα εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της Ε.Ε..

Τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, εξετάζουν Goldman Sachs και Vodafone, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «The Times» και «BBC». Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs αποφεύγει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετακίνησης μέρους των βρετανικών της δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις τον ερχόμενο μήνα, λόγω της παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν καθυστέρησε την απόφασή της για το θέμα αυτό προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε λίγα χρόνια τους κανόνες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο σύμφωνο σταθερότητας και στους κανόνες για το πιστωτικό σύστημα. 

Πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε., άσκησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, οι όροι θα είναι εξαιρετικά σκληροί. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας κι έχει θέσει ως στόχο να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της μέσω της ανάπτυξης και της τόνωσης της ζήτησης, δημιουργώντας ένα παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που είχαν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης.

Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα, προέβλεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι λίγες ημέρες μετά από την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, οι αγορές μοιάζουν να ηρεμούν. Πάντως, εξέφρασε ανησυχίες για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη, εάν το Brexit γίνει πραγματικότητα.

Έρευνα για την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ της Bayer και της Monsanto, θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Η τελική μας απόφαση θα εδράζεται αυστηρώς στους κανόνες της Ε.Ε. για το πλαίσιο συγχώνευσης των εταιρειών» τονίζει η Επιτροπή. «Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, θα λάβουμε υπόψη όλες τις ανησυχίες σχετικά με τη συγχώνευση Bayer - Monsanto» προσθέτει, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα των τιμών, της ποικιλίας προϊόντων και της ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα