Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τις δραματικές απώλειες που ακολούθησαν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,41% στις 540,87 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,73% στις 1.458,69 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ήπια επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στα 7,32 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.
Για άλλη μία συνεδρίαση, τα υψηλότερα κέρδη εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημειώνει άνοδο κατά 3,05% στις 565,24 μονάδες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 0,51%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,20%, η Eurobank κατά 0,35% και η Alpha Bank κατά 3,57%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Aegean εμφανίζει κέρδη της τάξης του 2%, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται στο 1,5% και η Coca – Cola HBC στο 1%. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% σημειώνει η ΜΕΤΚΑ. Κατά 1,80% υποχωρεί η Μυτιληναίος και κατά 1,60% οι Viohlaco και EYΔΑΠ.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,68% στις 6.243 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 1,20% στις 9.560 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 1,30% στις 4.142 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 1,90% στις 7.983 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,83% στις 15.887 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,41% στις 321,18 μονάδες.
Την ίδια ώρα, έντονες πιέσεις προς το Λονδίνο, προκειμένου να αρχίσει το συντομότερο η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., άσκησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι θεσμικών οργάνων και η Ευρωβουλή, ενώ κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να γίνουν «εκπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις.
Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες, κατέδειξε σαφέστατα ότι το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αντίθετα θα πάρει χρόνο και θα περάσει από πολλές φάσεις, κόντρες και αντιπαραθέσεις. Κι αυτό γιατί οι Βρετανοί θέλουν να φύγουν με τις μικρότερες απώλειες, ενώ οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν το αντίθετο, ώστε η έξοδος αυτή να θεωρηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν στο μέλλον.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρινόπουλος Α.Ε. Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου, το οποίο θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της. Επίσης, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών στους προμηθευτές της.
Παράλληλα, μικρή αύξηση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Μάιο - μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς πτώσης - σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, κατά 287 εκατ. ευρώ (0,2%) στα 121,7 δισ. ευρώ. Παρά την αύξηση ωστόσο, παρέμειναν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003.
«Ας μην ανοίξουμε ξανά αυτό το θέμα» ανέφερε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Όπως είπε, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός, καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται «στον σωστό δρόμο» και η Ελλάδα είναι σε θέση «να γυρίσει σελίδα».
naftemporiki.gr