Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για δεύτερη ημέρα, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των περιφερειακών νομισμάτων. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Honda Motor Co. και της LG.Philips LCD Co., οδηγούσαν την άνοδο, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την βελτίωση των κερδών τους.

«Ισχυρότερο δολάριο, είναι κάτι το θετικό για την αγορά των μετοχών, εάν σκεφτεί κανείς τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι κλασσικά εξαγωγικές εταιρείες», ανέφερε ο Kiyohide Nagata, ο οποίος διαχειρίζεται 2,4 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Ιnvesco Asset Management (Japan) Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την προοπτική των κερδών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας και τιμώνται σε δολάρια των ΗΠΑ, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 98,41 μονάδες, στις 11:25' π.μ., ώρα Τόκυο. Χθες, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο επίσης ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Σιγκαπούρη και την Κίνα.

Ο Shanghai Composite Index, υποχωρούσε 1,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Οι μετοχές της Shanghai Automotive Co., οδηγούσαν την πτώση των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την ανακοίνωση της FAW Car Co., του εισηγμένου σκέλους της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο, για μείωση των καθαρών της κερδών το πρώτο εξάμηνο.

Οι μετοχές της Honda, της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 5.460 γιέν η μία. Η εταιρεία πέρυσι, πραγματοποίησε περισσότερο του 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Β. Αμερική. Οι μετοχές της LG.Philips LCD, της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο που παράγει υγρούς κρυστάλλους, για οθόνες και τηλεοράσεις, κέρδιζαν 1%, φθάνοντας στα 50.100 ουόν η μία στη Ν. Κορέα.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 109,45 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 2% έναντι του δολαρίου μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, το εθνικό νόμισμα της Ν. Κορέας, ουόν, υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στο 1.015,70 έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage.

«Το ισχυρό δολάριο ευνοεί τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Kim Jun Ki, ο οποίος διαχειρίζεται 389 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Hanwha Investment Trust Management Co., στη Σεούλ.

Οι μετοχές της Canon Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο που παράγει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σημείωναν άνοδο 1%, φθάνοντας στα 5.960 γιέν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποίησε πέρυσι περίπου το 75% των συνολικών της πωλήσεων στο εξωτερικό.

Στην Ταϊβάν, οι μετοχές της Au Optronics Corp., της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο που παράγει επίπεδες οθόνες για κομπιούτερ και τηλεοράσεις στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 1,7%, φθάνοντας στα 43,40 δολ. Ταϊβάν η μία. Στη Σιγκαπούρη, οι μετοχές της Stats ChipPac Ltd., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας ελέγχου και υπηρεσιών chip για κομπιούτερ, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στο 1,19 δολ. Σιγκαπούρης η μία.

Η FAW Car, ανακοίνωσε, ότι το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη θα υποχωρήσουν κατά πάσα πιθανότητα, περισσότερο από 50% εξ αιτίας της μείωσης των τιμών και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της θα ανασταλεί για μία ώρα και θα αρχίσει πάλι στις 10:30' π.μ., τοπική ώρα.

Οι μετοχές της Shanghai Automotive, της κινεζικής συνεταίρου της Volkswagen AG και της General Motors Corp., υποχωρούσαν 1,5%, φθάνοντας στα 4,62 γιουάν η μία. Οι μετοχές της Chongqing Changan Automobile Co., η οποία παράγει οχήματα στην Κίνα μαζί με την Ford Motor Co. και τη Suzuki Motor Corp., σημείωναν απώλειες 5,8%, φθάνοντας στα 5,84 γιουάν η μία.

Τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας υποχώρησαν σε ποσσοτό 74%, φθάνοντας στα 4,36 δισ. γιουάν (527 εκατ. δολ.) το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «China Daily», το οποίο επικαλείτο την China Association of Automobile Manufacturers.

«Φαίνεται, ότι δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις αυτήν την ώρα μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών», ανέφερε ο Zhang Tianshu, ο οποίος διαχειρίζεται 25 εκατ. δολ. με την Greenwoods Asset Management Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Η προοπτική των κερδών του κλάδου δεν είναι ελκυστική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα