JPMorgan: 2,2 δισ. δολ. για διακανονισμό της υπόθεσης της Enron

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 07:27

ΠΟΣΟΝ 2,2 δισ. δολ., συμφώνησε να καταβάλλει η JPMorgan Chase & Co. στους επενδυτές, προκειμένου να επιλύσει το θέμα των απαιτήσεων αναφορικά με την Enron Corp., που φούσκωσε τα έσοδά της αποκρύπτοντας το χρέος της στο μεγαλύτερο διακανονισμό απάτης, από τους τραπεζίτες της εταιρείας.

Η JPMorgan, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, προχώρησε σε λιγότερο από μία εβδομάδα σε διακανονισμό, μετά την ανακοίνωση της Citigroup Inc., ότι θα καταβάλλει 2 δισ. δολ. για να δώσει τέλος στην αντιδικία που προκλήθηκε για το ίδιο θέμα. Και οι δύο τράπεζες κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν την Enron να παραπλανήσει τους επενδυτές. Οι μέτοχοι, ισχυρίστηκαν επίσης ότι η JPMorgan παρουσίασε ψευδώς δάνεια ως συναλλαγές.

«Ολοι θέλουν να τελειώσει αυτή η ιστορία», ανέφερε ο Richard Bove, αναλυτής της Punk Ziegel & Co. στο Pinellas Park, της Φλόριντα, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της JPMorgan «market perform», συμπληρώνοντας: «Η εξέλιξη θέτει ένα τέλος στην ιστορία και οι επενδυτές θα αναπνεύσουν με ανακούφιση γι αυτό».

Η συμφωνία αυτή, αφήνει την Merrill Lynch & Co., την Credit Suisse First Boston και άλλες έξι πρώην δανείστριες της Enron, αντιμέτωπες με τους μετόχους, που απαιτούν αποζημιώσεις ύψους 30 δισ. δολ. Οι επενδυτές επιδιώκουν αποζημιώσεις μετά την υποχώρηση των μετοχών της Enron - κάποτε η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ - που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν περίπου 67 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 16 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα