Ευρωπαϊκό ράλι με μέλλον

Νέο άλμα σε υψηλά τριετίας
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:13

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ αισιοδοξία επικράτησε στη Wall Street, η οποία κινήθηκε εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, καθώς η ευφορία που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην GM επισκιάσθηκε από τα αντιφατικά οικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη εκτινάχθηκε σε νέα υψηλότερα τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 25,01 μονάδες, ποσοστό 0,24%, φθάνοντας στις 10.547,57 μονάδες. Με οριακή άνοδο 0,08 μονάδων, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, στις 2.069,04 μονάδες.

Τα κέρδη της μετοχής της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, General Motors, πυροδότησαν ράλι στον κλάδο αυτοκινήτων και συνέβαλαν στην ενίσχυση του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, αλλά ο ρυθμός ανόδου περιορίσθηκε στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των αντιφατικών οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η μετοχή της GM ενισχύθηκε κατά 3,8%, μετά την είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος, Κιρκ Κερκογιάν, θα αγοράσει 18,5 εκατ. μετοχές, αυξάνοντας τις θέσεις του σε 40,5 εκατ. μετοχές ή ένα μερίδιο 7,2%.

Επίσης, η αύξηση κατά 13% της μετοχής της αλυσίδας ηλεκτρονικών Best Buy έδωσε ώθηση στο δείκτη Standard & Poor's 500. Γενικότερα, το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη και τη στάση αναμονής που τηρεί η αγορά, εν όψει νέων οικονομικών αναφορών μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πρωινά στοιχεία έδειξαν μια μεγαλύτερη των προσδοκιών πτώση στις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου και μια υψηλότερη του αναμενόμενου μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού.

Προφανώς, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα εταιρικά νέα, παρά νέες οικονομικές εξελίξεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά κινείται χωρίς κατεύθυνση το τρέχον διάστημα, διότι υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Οι τιμές παραγωγού ήταν ενθαρρυντικές αλλά οι λιανικές πωλήσεις ήταν χαμηλότερες, με αποτέλεσμα το ένα να ακυρώνει το άλλο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξαν νέα υψηλότερα της τελευταίας τριετίας, καθώς μετοχές τεχνολογίας και του πετρελαϊκού τομέα, που ενισχύθηκαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας, βοήθησαν την αγορά.

Ομως η μεικτή οικονομική εικόνα για τις ΗΠΑ αναχαίτισε το ρυθμό ανόδου των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται ακόμη υψηλά πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι, υποστηρίζοντας μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της Royal Dutch, αλλά επέδρασαν αρνητικά σε αεροπορικές εταιρείες, όπως η British Airways.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,15%, στις 1.136,9 μονάδες, και ο μικρότερος DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,1%, στις 3.162,9 μονάδες. Ο Nikkei άγγιξε το υψηλότερο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων, με κέρδη 0,22%, στις 11.335,92 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα