Airbus: Συνομιλίες με τρεις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες για το Α380

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 10:20

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων, για την πώληση περισσοτέρων αεροσκαφών τύπου Α380, σε τρεις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, τα οποία σκοπεύει να παραδώσει στο χρονικό διάστημα μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, το 2008, βρίσκεται η Airbus SAS, η οποία βρήκε τον πρώτο Κινέζο αγοραστή τον Ιανουάριο για να του πουλήσει το μεγαλύτερό της αεροσκάφος.

Η Airbus, η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο, βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για το αεροσκάφος της χωρητικότητας 555 θέσεων, Α380, με την Air China Ltd., την China Eastern Airlines Corp. και την Hainan Airlines Co., σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Philippe Delmas, υπεύθυνο του τομέα επικοινωνιών και σχέσεων, ο οποίος αρνήθηκε να πει ακριβώς, πόσα αεροπλάνα θα πουλήσει η εταιρεία.

«Εργαζόμαστε για νέους πελάτες στην Κίνα», είπε ο Delmas, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Paris Air Show, χωρίς όμως να αναφερθεί, στο πότε θα υπογραφούν οι συμφωνίες της πώλησης. «Θα σιγουρέψουμε τις πτήσεις των Α380 με τα χρώματα της Κίνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Οι κρατικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, της μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο, αγόρασαν περισσότερα από 140 αεροπλάνα φέτος, αξίας 15,5 δισ. δολ. από την Airbus, την Boeing και την Empressa Brasileira de Aeronautica, καθιστώντας τη χώρα, τη μεγαλύτερη αγορά για καινούργια αεροσκάφη.

Οι εννέα αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, ανανεώνουν και επεκτείνουν τους στόλους τους, καθώς προετοιμάζονται να υποδεχθούν 70 εκατ. επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008 και στην έκθεση Shanghai World Expo, το 2010.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, ενδέχεται να χρειαστούν 1.790 νέα αεροσκάφη, αξίας 230 δισ. δολ. τα επόμενα 18 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Airbus, καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται με ρυθμό 8% ετησίως, ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσον όρο του 5,3%.

Η Airbus και η Boeing έκλεισαν παραγγελίες για 647 αεροπλάνα το 2004 και άλλες 718, μέχρι στιγμής, μέσα στο 2005, με βάση τις ανακοινώσεις τους μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Οι παραγγελίες μέχρι στιγμής στο Paris Air Show, το οποίο άρχισε στις 13 Ιουνίου και τελειώνει στις 19 του μηνός, αριθμούν συνολικά 255 αεροσκάφη.

Η China Southern, η οποία έχει τον μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών στη χώρα, με 232 αεροπλάνα, παρήγγειλε από την Airbus τον Ιανουάριο πέντε Α380, αξίας 1,4 δισ. δολ. Το A380, θα ξεπεράσει το Boeing 747, ως το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο θα αρχίσει να πραγματοποιεί πτήσεις από το επόμενο έτος. Η αεροπορική εταιρεία, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει, το πότε θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα αεροσκάφη της Airbus, A380.

Η παράδοση του Α380 θα καθυστερήσει μέχρι και έξι μήνες για μερικούς από τους πρώτους αγοραστές του, συμπεριλαμβανομένης της Singapore Airlines Ltd. της Qantas Airways Ltd. και της Air France-KLM Group, σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbus, πριν από δύο εβδομάδες. Η αεροπορική βιομηχανία ενδέχεται να υποβληθεί σε χρηματικές κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν στο 1 εκατ. δολ. για κάθε αεροσκάφος του οποίου η παράδοση καθυστερεί και συνολικά 25 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, Arran Aerospace, που εδρεύει στο Ντινάν της Γαλλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα