Marfin Analysis: Ασάφειες στην πρόταση για το ασφαλιστικό των τραπεζών

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005 10:35
UPD:10:38

Ασαφή παραμένουν αρκετά σημεία στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως το ποσό των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για τη σύσταση του νέου ταμείου, πόσο θα επιβαρυνθεί τελικά το ΙΚΑ κ.ά.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Marfin Analysis στο πρωινό της σχόλιο, αφού ήρθε σε επαφή με τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Marfin, φαίνεται πως καμία από τις τράπεζες δεν έχει καταλάβει σε βάθος την πρόταση της κυβέρνησης καθώς το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα.

Επισημαίνει επίσης ότι ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει η κάθε τράπεζα (είτε να ενταχθεί στο νέο ταμείο είτε να αντιμετωπίσει το θέμα ανεξάρτητα) θα πρέπει να εμφανίσει στις λογιστικές τις καταστάσεις με βάση τα ΔΛΠ το ακριβές ύψος των ασφαλιστικών της υποχρεώσεων. Η βασική διαφορά έγκειται στον υπολογισμό του ελλείμματος ανάλογα με το αν το ταμείο είναι καθορισμένων εισφορών ή καθορισμένων παροχών και στη νομική μορφή του ταμείου (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) η οποία καθορίζει ποίος είναι υπεύθυνος για τα μελλοντικά ελλείμματα.

Oι επιπτώσεις για τις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στις τράπεζες η Marfin Analysis αναφέρει τα εξής: η EFG Eurobank Ergasias δεν αντιμετώπιζε ποτέ θέμα ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αντιμετωπίσει το θέμα και κατά συνέπεια δεν επηρεάζεται από την ψήφιση της νομοθεσίας. Κατά συνέπεια οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι αυτές που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει το θέμα δηλ. η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Εμπορική Τράπεζα και η Αγροτική.

Όσον αφορά την Alpha Bank: 1) Το κύριο ταμείο της είναι ήδη στο ΙΚΑ, 2) Το επικουρικό της είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και είναι καθορισμένων παροχών. Το αν θα ενταχθεί το επικουρικό της ταμείο στο νέο ταμείο θα εξαρτηθεί από το ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρώσει με βάση τη μελέτη που θα γίνει. Τα βασικά πλεονεκτήματα από την πιθανή ένταξή στο νέο ταμείο είναι ότι η τράπεζα δεν θα είναι πλέον υπεύθυνη για τα μελλοντικά ελλείμματα και η μείωση των ετήσιων εισφορών στο 3% από 6%. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξει η τράπεζα δεν απειλούνται οι στόχοι της για την κεφαλαιακή επάρκεια ( 8% με 9% για το δείκτη Tier I και 11% με 12% για το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας το 2007).

Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα: 1) Το κύριο ταμείο της δεν έχει συγχωνευθεί με το ΙΚΑ, 2) Τόσο το κύριο όσο και το επικουρικό της ταμείο είναι καθορισμένων εισφορών και κατά συνέπεια η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τα ελλείμματα των ταμείων της, 3) Με βάση τον νόμο όπως έχει τώρα η τράπεζα υποχρεούται να αναλάβει ποσό €230εκ το οποίο αφορά ασφαλιστικές υποχρεώσεις θυγατρικών της. Το βασικό πλεονέκτημα για την τράπεζα έχει να κάνει με την ένταξή του κυρίου ταμείου της στο ΙΚΑ καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει τις ετήσιες εισφορές της στο 13,3% από 26%. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρό αν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του κυρίου ταμείου στο ΙΚΑ και η ένταξή του επικουρικού στο νέο επικουρικό ταμείο.

Για την Εμπορική: 1) Το κύριο ταμείο της είναι ήδη στο ΙΚΑ, 2) Το επικουρικό της είναι καθορισμένων παροχών. Τα πλεονεκτήματα από την πιθανή ένταξη της τράπεζας στο νέο ταμείο είναι παρόμοια με αυτά της Alpha. Ωστόσο η Εμπορική θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ποσό της οποίας είναι άγνωστο αλλά πιθανολογείται αρκετά μεγάλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα