Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ εφιάλτης επέστρεψε πάνω από τις χρηματιστηριακές αγορές ασκώντας πιέσεις στη Wall Street διότι αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε συνολικά 13,96 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 10.609,11 μονάδες. Με απώλειες 1,98 μονάδων, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.088,13 μονάδες.
Οι πετρελαϊκές ανησυχίες σταθεροποίησαν τα αμερικανικά blue chips σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα μετά τα κέρδη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.
Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αγορές μετοχών παρά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά η τρέχουσα εβδομάδα προβλέπεται να ανακόψει το μίνι ράλι της προηγούμενης.
Αναλυτές και οικονομολόγοι ανησυχούν για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω των προσδοκιών για υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η διατήρηση υψηλότερων τιμών πετρελαίου καθιστά ακριβότερη για της εταιρείες τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους και περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ως εκ τούτου οι αναλυτές προβλέπουν χαμηλότερες τιμές μετοχών εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και προειδοποιούν για χαμηλότερα εταιρικά κέρδη σε μια τριετία εν μέσω του ακριβότερου κόστους ενέργειας.
Τα κέρδη εταιρειών στο δείκτη S&P 500 ενδεχομένως να αυξηθούν κατά 5,8% από το προηγούμενο έτος έναντι αρχικών προβλέψεων για αύξηση 8% στις αρχές του Απριλίου.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν ράλι την περασμένη εβδομάδα ακόμη και με υψηλές τιμές πετρελαίου, καθώς η αύξηση 1,6% στο δείκτη S&P 500 συνέβαλε στην αντιστάθμιση των απωλειών από την αρχή του έτους.
Οι τιμές του πετρελαίου επηρέασαν στις χθεσινές συναλλαγές τις εταιρείες λιανικής που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 σημειώνοντας πτώση 0,8%. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι απομάκρυνε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων συνέβαλαν στον περιορισμό των απωλειών.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά στις 1.139,1 μονάδες ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος αρχικών απωλειών μετά από αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ