ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για δεύτερη ημέρα, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι το κόστος της ενεργείας, σε επίπεδα ρεκόρ, θα αναχαιτίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της AU Optronics Corp., σημείωναν απώλειες.
«Η κύρια ανησυχία είναι το πετρέλαιο», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι υψηλότερες τιμές, θα «καπελώσουν» την οικονομική ανάπτυξη».
Οι μετοχές της Mayne Group Ltd. και της Takeda Pharmaceutical Co., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς μερίδα επενδυτών, έψαξε για εταιρείες, των οποίων η ανάπτυξη των κερδών θα παραμείνει σταθερή σε οποιοδήποτε οικονομικό κλίμα.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 99,71 μονάδες, στις 12:20' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης, έκλεισε χθες 0,5%, χαμηλότερα.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 11.491,59 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix, υποχωρούσε 0,1%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι κύριοι δείκτες στην Ταϊβάν, τη Ν. Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τη Ν. Κορέα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και τη Μαλαισία.
Ο Standard & Poor's 500 Index, υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών χθες, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι το υψηλότερο κόστος της ενεργείας, ενδέχεται να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 1,5%, φθάνοντας στα 59,37 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το 1983. Το πετρέλαιο προσφάτως, διαπραγματεύθηκε στα 58,95 δολ. το βαρέλι, στις συναλλαγές, μετά τη συνεδρίαση.
Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ασίας, υποχωρούσαν 0,5%, φθάνοντας στα 3.910 γιέν η μία. Οι μετοχές της AU Optronics, της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας που παράγει επίπεδες οθόνες, για κομπιούτερ και τηλεοάσεις, σημείωναν απώλειες 1,8%, φθάνοντας στα 54,70 δολ. Ταϊβάν, η μία.
Διεθνής ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στο 4,3% φέτος, από 5,1% το 2004, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους πετρελαίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις 13 Απριλίου. Το κόστος του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, έχει αυξηθεί 36% φέτος, ωθώντας το κόστος των εταιρειών σε υψηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των λογαριασμών των καταναλωτών για την αγορά πετρελαίου.
Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, θα διαπραγματευθούν κοντά στα 57 και τα 58 δολ. το βαρέλι το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, στρατηγικό αναλυτή της αγοράς ενεργείας της Merrill Lynch & Co., σε χθεσινό του σχόλιο στο Λονδίνο.
Οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip της Σιγκαπούρης, υποχωρούσαν 1,5%, φθάνοντας στα 129 δολ. Σιγκαπούρης η μία.
Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 0,9%, φθάνοντας στα 58.500 ουόν η μία. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Hyundai, αποτέλεσε το 2004 το 39% των συνολικών της πωλήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, είναι αρνητικό στοιχείο για τους εξαγωγείς, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών για τα αγαθά τους θα περιοριστεί, βλάπτοντας τα κέρδη τους», ανέφερε ο Kim Hak Kyun, οικονομικός αναλυτής της Good Morning Shinhan Securities Co., στη Σεούλ. Οι εξαγωγικές εταιρείες, αποτελούν το 2/5 της οικονομίας της Ν. Κορέας.
Φαρμακοβιομηχανίες
Ο MSCI Asia-Pacific Health Care Index, τον οποίον αποτελούν μετοχές της Mayne και της Takeda, κέρδιζε 0,5% και σημείωνε την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των 10 κλαδικών δεικτών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη.
Οι μετοχές της Mayne, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών προσωπικής φροντίδας της Αυστραλίας, από πλευράς πωλήσεων, αναρριχήθηκαν 4%, φθάνοντας στα 4,93 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Takeda Pharmaceutical, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 5.350 γιέν η μία.
Οι μετοχές της Cochlear Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων ακοής, κέρδιζαν 3,3%, φθάνοντας στα 39,52 δολ. Αυστραλίας η μία.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, όπως το σημερινό, οι επενδυτές είναι φυσιολογικό να προτιμούν μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών.