Σε νέο ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη

Οριακά κέρδη τα blue chips
Σάββατο, 18 Ιουνίου 2005 00:01

ΟΡΙΑΚΑ κέρδη σημείωσαν τα αμερικανικά blue chips καθώς η νέα απογείωση των τιμών του πετρελαίου κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τα ρίσκα στον πληθωρισμό, την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη ενώ η Ευρώπη οδηγήθηκε σε νέο ρεκόρ τριετίας.

Διεύρυναν τα πρόσφατα κέρδη τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street αλλά οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας συνάντησαν δυσκολίες εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων στον κλάδο λογισμικού.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου η οποία ήταν καταλυτική για διορθωτικές κινήσεις στο παρελθόν φαίνεται ότι δεν επηρέασε ιδιαίτερα το κλίμα στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αποτελεί μια καλή δικαιολογία για ρευστοποίηση κερδών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τα στοιχεία που έδειξαν ραγδαία αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο βοήθησε τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες τους για το υψηλό κόστος ενέργειας και μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Επί πλέον ενώ οι υψηλές τιμές πετρελαίου γενικότερα είναι αρνητικές για τις μετοχές καθώς περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και πλήττουν τα εταιρικά κέρδη ωστόσο βοήθησαν μερικές πετρελαϊκές εταιρείες να αποκομίσουν κέρδη.

Η μετοχή της Exxon Mobil κέρδισε 0,7% και του αμερικανικού διυλιστηρίου Valero Energy ενισχύθηκε κατά 3% μετά τις προβλέψεις για υψηλότερη των προσδοκιών κερδοφορία δευτέρου τριμήνου.

Το προβάδισμα στα υψηλότερα της τελευταίας τριετίας είχαν οι πετρελαϊκές εταιρείες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά στα κέρδη συνέβαλλαν και οι μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου ώθησαν τις μετοχές κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων, τοποθετώντας αυτές τις εταιρείες στην κορυφή των κερδισμένων του κλάδου ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,4%. Η μετοχή της Total κέρδισε 1,5% και της Royal Dutch 1,1%.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν για αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ οδήγησαν στα υψηλά των 1.145,88 μονάδων τον δείκτη FTSEurofirst 330 των πανευρωπαϊκών blue chips πριν υποχωρήσει στις 1.139,75 μονάδες χαμηλότερα κατά 0,2%. Ο DJ Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,6% στις 3.178,48 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου σημειώνοντας κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση κλείνοντας στις 11.514,03 μονάδες 0,86% υψηλότερα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα