Υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά η τιμή του πετρελαίου

Καθώς εικάζεται, ότι ο ΟΠΕΚ, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση της παραγωγής
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 07:18
UPD:07:20

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, από τα υψηλότερα, παρά ποτέ επίπεδα, στη Ν. Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής για έκτη φορά, μέσα σε ένα χρόνο, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.

Στις 15 Ιουνίου, ο Οργανισμός, συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλι ημερησίως από την 1η Ιουλίου και όρισε τον πρόεδρό του, σεΐχη Ahmad Fahd al-Sabah, να αρχίσει συνομιλίες για τον διπλασιασμό της παραγωγής, εάν οι τιμές διατηρηθούν πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι σε επτά ημέρες. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 7% από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συνεδρίασε στην Βιέννη.

«Το πιο πιθανόν είναι ο ΟΠΕΚ σύντομα να αρχίσει να συζητά για μια περαιτέρω αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής», ανέφερε ο David Thurtell, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες κατά 48 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 58,89 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 58,95 δολ. το βαρέλι, στις 9:59' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, τα συμβόλαια, σημείωσαν αύξηση 90 σεντς, ποσοστό 1,5%, για να κλείσουν στα 59,37 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου, το 1983.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 20% τον περασμένο μήνα, καθώς η αύξηση των μεταφορών και η ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών, αύξησε τις ανησυχίες, ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του εμπορεύματος, θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση βενζίνης το καλοκαίρι και να αποθηκεύσουν αρκετές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Σήμερα οι τιμές, βρίσκονται 56%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων θα αγγίξει τα 85,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, 150.000 βαρέλια περισσότερα, από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα των 50 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια του επόμενου 12μήνου, καθώς οι προμήθειες πιέζονται και η υγιής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, διατηρεί τις τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Merrill Lynch & Co., σε χθεσινό του σχόλιο. Ο West Texas Intermediate, ο δείκτης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 56,75 δολ. το τρίτο τρίμηνο και στα 58,50 δολ. το βαρέλι το τέταρτο, σύμφωνα με το σχόλιο της Merrill.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα