CNOOC: Ενδεχόμενο προσφοράς 20 δισ. δολ. σε μετρητά για την Unocal

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 07:40
UPD:07:44

ΠΟΣΟΝ περίπου 20 δισ. δολ. σε μετρητά, για την εξαγορά της Unocal Corp., της όγδοης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, ενδέχεται να καταβάλλει η μεγαλύτερη offshore εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας, CNOOC Ltd., υπερισχύοντας της προσφοράς της Chevron Corp., σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Πεκίνο, θα προσφέρει περίπου 71,50 δολ. ανά μετοχή, 10% υψηλότερα της προσφοράς που έκανε η Chevron στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτή, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά μετρητών για μία εταιρεία, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Κίνα χρειάζεται περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο της ενεργείας, για να τροφοδοτήσει την ετήσια οικονομία του 1,65 τρισ. δολ., την μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο. Πληρώνοντας με δανεικά κεφάλαια, το κόστος σε τόκους για την κρατική CNOOC, θα είναι περίπου 1,2 δισ. δολ. ετησίως, όσα ήταν τα καθαρά κέρδη της Unocal το 2004.

«Είναι σχετικά υψηλή η τιμή», ανέφερε ο Marc Faber, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 300 εκατ. δολ. με την Marc Faber Ltd. στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Οι Κινέζοι προτίθενται να πληρώσουν πολύ ακριβά για πετρελαϊκά αποθέματα και η εξαγορά μπορεί να μην είναι και τόσο βλακώδης, μακροπρόθεσμα».

Η εταιρεία, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μερικά από τα 3 δισ. δολ. της ρευστότητάς της και να δανειστεί το υπόλοιπο ποσόν από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει την προσφορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες. Η CNOOC, θα επιδιώξει την έγκριση της προσφοράς από τα οκτώ μέλη του διοικητικού της, με βάση τις ίδιες πληροφορίες.

Η Chevron, προσφέρει περίπου 62 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά και μετοχές για την Unocal, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ενέκρινε την προσφορά εξαγοράς της Chevron στις 10 Ιουνίου, η οποία εάν γίνει αποδεκτή, θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της σε ποσοστό περίπου 16%.

Οι μετοχές της CNOOC, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο 0,6% φέτος, υποχώρησαν σήμερα στα 4,15 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 22,5 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι μετοχές της Unocal, σημείωσαν άνοδο 47%, φθάνοντας στα 63,47 δολ. ΗΠΑ η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 17,25 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Οι μετοχές των έξι ανταγωνιστριών εταιρειών της Unocal, συμπεριλαμβανομένης και της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και αερίου της Αυστραλίας και της Marathon Oil Corp., της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, σημείωσαν μέσα στο 2005, άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 40%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα