Maytag: Προσφορά 1,28 δισ. δολ. για εξαγορά της από την Haier

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 08:02

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 1,28 δισ. δολ., περισσότερα από την προηγούμενη που έκανε η Ripplewood Holdings LLC, δέχθηκε για την εξαγορά της, από ομάδα επενδυτών, της οποίας ηγείται η Qingdao Haier Co., η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών των ΗΠΑ, Maytag Corp.

Η Haier America Trading LLC, η Bain Capital Partners LLC, και η Blackstone Capital Partners IV LP, προσέφεραν να καταβάλλουν 16 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Maytag, που εδρεύει στο Νιούτον της Αϊόβα των ΗΠΑ. Η Maytag, η οποία είχε 79,7 εκατ. προνομιούχες μετοχές μέχρι τις 2 Απριλίου, είπε, ότι σκέφτεται την προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η προσφορά, υπερβαίνει την αντίστοιχη προς 14 δολ. ανά μετοχή, που έκανε όμιλος εταιρειών με επικεφαλής την Ripplewood. Μία εξαγορά της Maytag από την Haier, θα γίνει η αρχή και για άλλες κινεζικές εταιρείες, που προσπαθούν να ευνοηθούν από την ξένη εξειδίκευση και τις ξένες αγορές, μέσω συγχωνεύσεων, όπως η Lenovo Holdings Ltd., η οποία εξαγόρασε τον περασμένο μήνα, το ζημιογόνο τμήμα προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ιnternational Business Machines Corp. ((ΙΒΜ).

Η Haier, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών της Κίνας, θεωρεί τις ΗΠΑ, χώρα «κλειδί», στην οποία άρχισε να παράγει ψυγεία το 2000 – 500.000 κομμάτια ετησίως – σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Web site της. Οι ξένες αγορές, αποτελούν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων ψυγείων της Haier.

Οι μετοχές της Maytag, διαπραγματεύθηκαν πάνω από τα 14 δολ. ανά μετοχή από τις 20 Μαΐου, μία ημέρα μετά την προσφορά που έκανε η GS Capital Partners της Goldman Sachs Group Inc. και η Ripplewood, της J. Rothschild Group, να αγοράσουν την εταιρεία, καθώς εικάζετο ότι θα ακολουθούσε ακόμη υψηλότερη προσφορά. Οι μετοχές της, σημείωσαν σήμερα άνοδο 7 σεντς, φθάνοντας στα 15,23 δολ. η μία στο New York Stock Exchange (NYSE).

H εκπρόσωπος της Maytag, Karen Lynn και ο εκπρόσωπος, John Daggett, δεν απάντησαν αμέσως στις κλήσεις που δέχθηκαν από το Bloomberg News. O εκτελεστικός διευθυντής της Ripplewood, Timothy C. Collins επίσης δεν απάντησε στις κλήσεις που δέχθηκε στο γραφείο του και στο κινητό του τηλέφωνο, μετά τις ώρες εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα