SpiceJet: Διπλασιάζει τις παραγγελίες αεροσκαφών Boeing

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την υψηλή ζήτηση
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 08:44

ΣΧΕΔΙΑ, για τον διπλασιασμό των παραγγελιών αεροσκαφών από την Boeing Co., καθώς η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, κάνει η SpiceJet Ltd., η πιο καινούργια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, που άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις στην Ινδία.

Η SpiceJet θα προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των παραγγελιών της σε αεροσκάφη τύπου Boeing 737-800, στα 20 και θα προχωρήσει στο leasing άλλων οκτώ, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον διευθυντή της, Ajay Singh, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Μουμπάϊ. Η SpiceJet, τον Φεβρουάριο, έκανε μια παραγγελία αξίας 630 εκατ. δολ. για 10 αεροσκάφη Boeing, με την προοπτική να παραγγείλει άλλα 10.

«Η ζήτηση μας έχει αφήσει άφωνους», ανέφερε ο Singh, επισημαίνοντας: «Η σκέψη είναι να έχουμε μεγάλη δυναμικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Η SpiceJet, η Jet Airways (India) Ltd. και η IndiGo, συγκαταλέγονται μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών της Ινδίας, με αρχικές παραγγελίες 394 αεροσκαφών, καθώς αυξάνεται η επιβατική κίνηση στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Οι τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από το ήμισυ τα τρία τελευταία χρόνια, προσήλκυσαν τον αριθμό ρεκόρ των 14,8 εκατ. ανθρώπων που θέλησαν να πετάξουν το 2004, από το να ταξιδέψουν με τραίνα ή με λεωφορεία.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας έχουν παραγγείλει φέτος 213 αεροπλάνα, αξίας 23,9 δισ. δολ. από την Airbus SAS, την Boeing και την Empresa Brasileira de Aeronautica SA, καθιστώντας τη χώρα τον μεγαλύερο αγοραστή αεροσκαφών της περιφέρειας. Η Kingfisher Airlines και άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους μεταφοράς της Ινδίας, αποτέλεσαν το 28% των παραγγελιών και των συμφωνιών της Airbus και της Boeing την περασμένη εβδομάδα στο Paris Air Show.

«Η αγορά της Ινδίας είναι μεγάλη και αναπτύσσεται ταχύτατα», ανέφερε ο Chris Sanda, οικονομικός αναλυτής της DBS Vickers Securities Holdings Pte. στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Η αγορά είναι ιδανική για δημιουργία νέων εταιρειών».

Η Boeing, βρίσκεται επίσης στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την SpiceJet και άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας, για μια πιθανή παραγγελία για το αεροσκάφος της 737-900 και αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τις νέες παραγγελίες της, σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των πωλήσεων της Boeing, Dinesh Keskar, σε χθεσινή του συνέντευξη.

Η Jet Airways (India) Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας είναι η μόνη εταιρεία της Ινδίας, που πετά σήμερα με τα Boeing 737-900.

To κόστος ενός Boeing 737-800 κυμαίνεται από 61,5 εκατ. έως 69,5 εκατ. δολ., με βάση τις τιμές του καταλόγου και του 900, από 64,5 εώς 74 εκατ. δολ. Η κλίμακα της τιμής δεν περιλαμβάνει τις εκπτώσεις που συνήθως κάνουν οι βιομηχανίες κατασκευής αεροσκαφών στις αεροπορικές εταιρείες-πελάτες τους, για μεγάλες παραγγελίες.

Η SpiceJet, σχεδιάζει να πουλήσει 90 εκατ. δολ. σε ομόλογα, τα οποία θα μπορούν να ανταλλαχθούν σε μετοχές, προκειμένου να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της αγοράς των αεροσκαφών.

Η αεροπορική εταιρεία θα πάρει 10 αεροσκάφη τύπου Boeing 737-800 το 2006 και το 2007, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψε τον Φεβρουάριο.

Η Βoeing και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Airbus, αύξησαν τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους στην Ινδία τον Φεβρουάριο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών.

Η Airbus, εκτιμά, ότι οι αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας θα αγοράσουν μέχρι το 2023, 570 αεροσκάφη και οι εκτιμήσεις της Boeing αναφέρουν την αγορά αεροσκαφών αξίας 35 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η επιβατική κίνηση των αεροπορικών εταιρειών της Ινδίας αυξήθηκε στα 59,3 εκατ. ανθρώπους τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας. Η επιβατική κίνηση στο εσωτερικό αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 24%, φθάνοντας στα 39,9 εκατ. επιβάτες και στο εξωτερικό σε ποσοστό 17%, φθάνοντας στα 19,4 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η επιβατική κίνηση προβλέπεται να αυξηθεί σε ποσοστό 20%, κάθε έτος, μέσα στην επόμενη πενταετία, καθώς νέες εταιρείες, όπως η SpiceJet, η Kingfisher και η IndiGo, αρχίζουν τη λειτουργία τους και οι υπάρχουσες, όπως η Jet, επεκτείνουν τον στόλο τους.

Οι μετοχές της SpiceJet, οι οποίες φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 97%, υποχωρούσαν 6,1%, φθάνοντας στις 61,3 ρουπίες, χθες στο Μουμπάϊ. Η Citigroup Inc., η Goldman Sachs Group Inc. και η ABN Amro Bank NV, είναι μέτοχοι στην αεροπορική εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα