Ιδρυση κέντρου ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης Θεσ/νίκης

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 13:20
UPD:13:23

Μνημόνιο συναντίληψης για την ίδρυση του Κέντρου Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΕΔ-Θ) υπέγραψαν σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η ίδρυση του ΚΕΠΕΔ-Θ έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της βιομηχανίας και των εμπορικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αγορά των παρόχων ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων. Το Κέντρο φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως ο δίαυλος επικοινωνίας των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ και του ΣΒΒΕ με τις επιχειρήσεις της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών, οργανώνοντας με βέλτιστο τρόπο τις εσωτερικές ανάγκες ενεργειακής διαχείρισης των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το υπογραφέν μνημόνιο το ΚΕΠΕΔ-Θ θα λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία και θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που θα αποτελείται από δύο εκπροσώπους του ΕΒΕΘ, δύο εκπροσώπους του ΣΒΒΕ και έναν εκπρόσωπο του ΚΑΠΕ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΔ-Θ. Ο Πρόεδρος θα προέρχεται από το ΕΒΕΘ και το ΣΒΒΕ, σε εναλλάξ διετή θητεία. Το ΚΕΠΕΔ-Θ θα στελεχωθεί σταδιακά από τέσσερις εργαζομένους (τον προϊστάμενο, έναν μηχανικό, ένα οικονομολόγο και μία γραμματέα), οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα αναλυτικά στο καταστατικό. Ήδη αποφασίστηκε η οργάνωση από τους τρεις φορείς ειδικής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προωθήσει τα επόμενα πρακτικά βήματα υλοποίησης του έργου.

Μετά τη υπογραφή του μνημονίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ζωντανή πρόκληση για τα μέλη του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΘ. Η Οδηγία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στην τελική χρήση, που επίκειται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Οδηγία για την Εμπορία Δικαιωμάτων Ρύπων και το Πρωτόκολλο του Κυότο, θέτουν το πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεων για τις οποίες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Δημήτρης Σιούφας, εγώ προσωπικά και ο γενικός Γραμματέας Νίκος Στεφάνου, στηρίζουμε την πρωτοβουλία των φορέων της Βορείου Ελλάδος και του ΚΑΠΕ για την ίδρυση του Κέντρου Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Θεσσαλονίκης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα