Υπέρ μιας στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε.- Κίνας τάχθηκε ο Χ. Φώλιας

Ομιλία στις Βρυξέλλες σε συνέδριο της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΛΚ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2005 13:31

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ωφέλιμης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας στις Βρυξέλλες στο συνέδριο που οργάνωσε η Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα».

«Το τι συμβαίνει στη Κίνα αφορά πλέον όλη τη υφήλιο. Η Ε.Ε έχει ήδη γίνει ο τρίτος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα αναδείχθηκε σε τέταρτο σε μέγεθος εμπορικό εταίρο της Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. υφυπουργός, που είναι και συμπρόεδρος με τον Ζακ Σαντέρ της Ένωσης ΜΜΕ του ΕΛΚ, επισημαίνοντας ότι καθώς η Κίνα βαδίζει προς την πλήρη ένταξη της στην παγκόσμια αγορά, την ιδία ώρα η πλειονόητα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ αδυνατεί να εκμεταλλευθεί την μεγάλη και ταχύτατα αναπτυσσομένη αγορά της, με συνεπεία να απειλείται εμπορικά από τη Κίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Φώλια, ιδιαιτέρα σημαντική κρίνεται η υπογραφή συμφωνίας που θέτει υπό έλεγχο τη αύξηση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ετοίμου ενδύματος από τη Κίνα έως το 2008, καθώς οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. αυξηθήκαν κατά 681% ενώ σε ορισμένα είδη όπως τα υποδήματα η αύξηση ξεπέρασε το 1000%.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί άμεσα ένα πιο φιλικό πλαίσιο για τον ευρωπαίο μικρομεσαίο επιχειρηματία, χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια, που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του, καθώς η Κίνα υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο για τη προώθηση προϊόντων υψηλής ποιότητας.

«Θέλουμε να μην υπάρχουν τείχη αλλά γέφυρες συνεργασίας της Ευρώπης με ολόκληρο τον κόσμο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει και η Ευρώπη να νοιώθει υπερήφανη για το παρελθόν της, ασφαλής για το παρόν της και αισιόδοξη για το μέλλον της», κατέληξε ο κ. Φώλιας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα