Yποχωρεί το γιέν έναντι του δολαρίου στην Ασία

Από τα υψηλότερα επίπεδα περίπου δύο εβδομάδων
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 07:02

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ το γιέν, από τα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, έναντι του δολαρίου στην Ασία, καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε, ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας υποχώρησε τον Μάϊο, για δεύτερο μήνα.

Η μείωση των εξαγωγών και η αύξηση του κόστους εισαγωγής πετρελαίου, προκάλεσαν υψηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν μείωση του πλεονάσματος της Ιαπωνίας και ενδέχεται να εξασθενήσει την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά σε τριμηνιαία βάση και περισσότερο μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση στις 17 Μαΐου. Οι καθαρές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1%.

Το γιέν υποχώρησε στα 108,52 έναντι του δολαρίου στις 12:09' μ.μ., στο Τόκυο, από 108,16 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε επτά εβδομάδες, καθώς εικάζετο, ότι η Κίνα, είναι πολύ κοντά στο να επιτρέψει στο νόμισμά της γιουνά να διαπραγματευθεί πιο ελεύθερα. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε επίσης έναντι του ευρώ στα 132,10 από 131,80. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, το γιέν ενδέχεται να υποχωρήσει στα 110 μέσα στον επόμενο μήνα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 68% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 297 δισ. γιέν (2,7 δισ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 31 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα υποχωρούσε στα 499,1 δισ. γιέν. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,4%, λιγότερο της πρόβλεψης των αναλυτών, για αύξηση, σε ποσοστό 6,8%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα