Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motors Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 60,02 δολ. το βαρέλι, περιορίζοντας τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα μειώσει τα κέρδη των εταιρειών.

Οι μετοχές των χαλυβουργιών, όπως της JFE Holdings Inc. και της Posco, σημείωναν απώλειες, μετά τα σχόλια χρηματιστηριακών οίκων, όπως της Credit Suisse First Boston, ότι η αύξηση της παραγωγής από την Κίνα, θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές χαμηλότερα.

«Το πετρέλαιο στα 60 δολ., είναι κάτι που δεν μπορεί να παραταθεί, οπότε οι χαμηλότερες τιμές θα βοηθήσουν τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, σε κάποιο βαθμό», ανέφερε ο Κoichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος με τις χαλυβουργίες, επειδή είναι φανερό ότι υπάρχουν ανησυχίες για τον κορεσμό σε χάλυβα και η Κίνα έχει τεράστια δυναμικότητα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 100,42 μονάδες, στις 11:05' π.μ., στο Τόκυο.

Ο δείκτης των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας, αποτελούσε περίπου το ήμισυ της ανόδου του MSCI, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της εισήγησης της Lehman Brothers Holdings Inc., για τη βιομηχανία παραγωγής chip στις τηλεπικοινωνίες των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., σημείωναν κέρδη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 11.522,45 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης Topix, κέρδιζε ποσοστό 0,2%.

Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 3.950 γιέν η μία. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής memory chip, για κομπιούτερ στον κόσμο, κέρδιζαν 0,5%, φθάνοντας στα 490.500 ουόν η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε 1,4%, φθάνοντας στα 59,04 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Χθες, αναρριχήθηκε στα 60,02 δολ. το βαρέλι, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ της 4ης Απριλίου. Προσφάτως, το αργό πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε στα 59 δολ. το βαρέλι, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα