Ντέισελμπλουμ: Εντός της εβδομάδας η εκταμίευση της δόσης

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 11:22
UPD:11:25
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ (φωτ. αρχείου).

Βρυξέλλες,

Toυ Νίκου Μπέλλου

Τη λήψη απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εντός της εβδομάδας, για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Προσκεκλημένος ως εκπρόσωπος της πλλανδικής προεδρίας - και όχι του Εurogroup - στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντέισελμπλουμ απάντησε σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα.

Όπως είπε, ο ESM θα μπορούσε στην προσεχή του συνεδρίαση (την Πέμπτη), στο Λουξεμβούργο, να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, μετά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα.

Για την ελάφρυνση του χρέους, εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείριση, τα οποία ο ESM θα προσδιορίσει το επόμενο διάστημα, ώστε το ΔΝΤ να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα μέτρα του οδικού χάρτη θα ληφθούν, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018.

Τέλος, για το πρωτογενές πλεόνασμα, επιβεβαίωσε ότι θα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και πως αυτό θα προσδιοριστεί επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το ΔΝΤ να λάβει και αυτή την παράμετρο υπόψη του.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα