Στο δικό τους ρυθμό οι μετοχές

Συνεχίζεται η άνοδος στην Ευρώπη
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:16

ΕΝΑΣ σπινθήρας χρειάζεται για τη Wall Street ώστε να ξεφύγει από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων ημερών, καθώς η αισιοδοξία που επικρατεί για την προοπτική επιτοκίων επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη αγνοεί τον πετρελαϊκό εφιάλτη τερματίζοντας πάλι στα υψηλότερα τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 11,74 μονάδες, ποσοστό 0,11%, φθάνοντας στις 10.587,93 μονάδες. Με άνοδο 0,96 μονάδων, ποσοστό 0,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.092,03 μονάδες.

Σε αδιέξοδο βρέθηκαν και χθες οι επενδυτές οι οποίοι εμφανίσθηκαν διστακτικοί να πάρουν μεγάλες θέσεις παρακολουθώντας την πορεία των τιμών του πετρελαίου, ενώ αναμένεται και η συνεδρίαση -υψηλής σπουδαιότητας- της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα.

Σε μια ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά που χαρακτηρίσθηκε από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οι επενδυτές εστίασαν στις τιμές του πετρελαίου, σε μερικές πρωινές αναφορές για εταιρικές κερδοφορίες καθώς και σε ενδείξεις για την πολιτική επιτοκίων.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν χαμηλότερη του αναμενόμενου ανεργία η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κλείσει τον κύκλο αυστηρής νομισματικής πολιτικής αλλά οι αναλυτές δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο.

Η πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα τερματίσει τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού απέκτησε νέα βαρύτητα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του PIMCO, Μπιλ Γκρος, με τις οποίες υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα κλείσει σύντομα τον κύκλο αυστηρής νομισματικής πολιτικής και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτή η πεποίθηση σε συνδυασμό με άλλους ενθαρρυντικούς παράγοντες όπως οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων συνέβαλλαν στη σταθεροποίηση της αγοράς. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλότερα τριετίας για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες στην περιοχή θα μειώσουν τα επιτόκια.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας που συνέστησαν μείωση των βρετανικών επιτοκίων οδήγησε σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης η άνοδος ευνοήθηκε από τα κέρδη εταιρειών που βασίζονται σε αμερικανικές πωλήσεις καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσοτέρων ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.146,4 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε στις 3.182 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 11.547,28 μονάδες με κέρδη 0,51%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα