Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp., ακολουθώντας την πορεία των μετοχών των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των κερδών της Ford Motor Co., εξ αιτίας των χαμηλών πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

«Η ανακοίνωση της Ford, είχε κάποια αρνητική επίδραση στον κλάδο», ανέφερε ο Soichiro Monji, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Τόνωσε τις ανησυχίες για την αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ».

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 11.536,91 μονάδες, κατά την πρωϊνή παύση της συνεδρίασης. Ο Topix, σημείωνε επίσης απώλειες 0,1%. Ο δείκτης των εταιρειών που σχετίζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, υποχώρησε 1,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, μεταξύ των 24 κλαδικών δεικτών στον Standard & Poor's 500 Index.

O Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, ο περιφερειακός δείκτης, σημείωνε άνοδο 0,1%, φθάνοντας στις 100,63 μονάδες, στις 12:15' μ.μ., στο Τόκυο. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στην Κίνα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της CNOOC Ltd., μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ενεργείας, ότι προσφέρεται να αγοράσει την Unocal Corp., αντί του ποσού των 18,5 δισ. δολ., υπερβαίνοντας την ανταγωνιστική προσφορά εξαγοράς της από την Chevron Corp.

Οι μετοχές των δανειστριών της Αυστραλίας, όπως της Commonwealth Bank of Australia, σημείωναν κέρδη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωναν απώλειες και οι επενδυτές έψαχναν να βρουν μετοχές τραπεζών, που συγκριτικά έχουν πιο ελκυστικά μερίσματα. Στην Ταϊβάν, οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Τaiwan Semiconductor Manufacturing Co., κινήθηκαν ανοδικά, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε, ότι σημερινή κυβερνητική έκθεση θα δείξει βελτίωση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχωρούσαν 1%, φθάνοντας στα 3.920 γιέν η μία. Η εταιρεία, πραγματοποιεί το 70% των συνολικών της λειτουργικών κερδών στη Βόρειο Αμερική, σύμφωνα με τον Koji Endo, οικονομικό αναλυτής της Credit Suisse First Boston Japan.

Οι μετοχές της Honda Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, έχαναν 0,9%, φθάνοντας στα 5.420 γιέν η μία. Πέρυσι, η εταιρεία, πραγματοποίησε περισσότερο από το 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Απώλεσαν ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 58.400 ουόν η μία.

Η Ford, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, εκτιμά ότι τα κέρδη της θα κυμανθούν από 1 έως 1,25 δολ. ανά μετοχή - εξαιρουμένων κάποιων δαπανών - έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη από 1,25 έως 1,50 δολ. ανά μετοχή. Στις 8 Απριλίου, η Ford, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη της ανά μετοχή, από 1,75 έως 1,95 δολ. Η εταιρεία επίσης, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την περικοπή 1.700 και πλέον θέσεων εργασίας, εξ αιτίας των χαμηλών της πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 14.218,74 μονάδες, διευρύνοντας την άνοδο τεσσάρων ημερών, στο 2,4%.

Οι μετοχές της CNOOC, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαιοειδών της Κίνας, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας τα 4,225 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, μετά την προσφορά της, για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου, Unocal.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 οδεύει να σημειώσει κέρδη για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα