CNOOC: 18,5 δισ. δολ. σε μετρητά για την εξαγορά της Unocal

Yπερβαίνοντας την ανταγωνιστική προσφορά της Chevron
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 07:27

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για την εξαγορά της Unocal Corp., αντί του ποσού των 18,5 δισ. δολ., σε μετρητά, έκανε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαιοειδών της Κίνας, CNOOC Ltd., υπερβαίνοντας τo ποσόν, που συμφώνησε να καταβάλλει η Chevron Corp., για την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου.

Η CNOOC, προσέφερε 67 δολ. σε μετρητά για κάθε μετοχή της Unocal ή 1,5 δισ. δολ. περισσότερα σε μετρητά και μετοχές από το σχέδιο της Chevron, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Πεκίνο. Η Chevron από την πλευρά της, ανακοίνωσε, ότι η συμφωνία της είναι πολύ πιο πιθανό να ολοκληρωθεί, τη στιγμή που η CNOOC, αντιμετωπίζει μία εκτεταμένη διαδικασία με τους νόμους στις ΗΠΑ.

Η κρατική εταιρεία της Κίνας, με πρόεδρο τον Fu Chengyu, επιθυμεί να κάνει τη μεγαλύτερη, παρά ποτέ εξαγορά στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει τις προμήθειες ενεργείας, καθώς το πετρέλαιο, διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα στη Ν. Υόρκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η CNOOC, θα απορροφήσει περίπου 1,6 δισ. δολ. χρέους της Unocal, με βάση τα στοιχεία που αποκάλυψε η Chevron στην προσφορά της. Η CNOOC επίσης, θα πρέπει να καταβάλλει για την ακύρωση της συμφωνίας αποζημίωση 500 εκατ. δολ. στην Chevron, η οποία στις 4 Απριλίου, προσέφερε 16,4 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές για την Unocal.

Οι μετοχές της CNOOC, σημείωναν άνοδο 7,5 σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 4,25 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία και διαπραγματεύθηκαν κατά 1,2% υψηλότερα στις 11:15' π.μ., φθάνοντας στα 4,225 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

Το σχέδιο εξαγοράς σε μετρητά και μετοχές της Chevron, είχε αξία 61,26 δολ. για κάθε μετοχή της Unocal, με βάση τη τιμή κλεισίματος των μετοχών της Chevron, χθες, στα 58,27 δολ. η μία. Οι μετοχές της Chevron, υποχωρούσαν 51 σεντς, ποσοστό 0,9%. Οι μετοχές της Unocal, σημείωσαν άνοδο 2,2% στις ΗΠΑ για να κλείσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 64,85 δολ. ΗΠΑ η μία, μετά τις πληροφορίες, που ήθελαν την κινεζική εταιρεία να καταβάλλει για την εξαγορά της, το ποσόν των 20 δισ. δολ. ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα