Στα 60 δολ. διαπραγματεύεται το αργό πετρέλαιο

Καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση θα πιέσει την παραγωγή
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 07:16

ΤΑ 60 ΔΟΛ. το βαρέλι, άγγιξε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη για δεύτερη ημέρα, καθώς εικάζεται, ότι οι προμήθειες, δεν θα καλύψουν τη ζήτηση για βενζίνη, ντήζελ και πετρέλαιο θέρμανσης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε αύξηση 1%, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι οι εισαγωγές στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν 8,2% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 59,76 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 9:55' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Ο ΟΠΕΚ, αντλεί περισσότερο πετρέλαιο για να αυξήσει τα αποθέματα, καθώς προετοιμάζεται για την άνοδο της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αφήνοντας μικρό περιθώριο για επιπλέον παραγωγή, εάν οι προμήθειες διαταραχθούν. Ο Οργανισμός, ο οποίος παράγει περίπου το 40% του πετρελαίο παγκοσμίως, την περασμένη εβδομάδα ανάθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της κατανάλωσης για το τρίμηνο, κατά 0,2%.

«Κάθε ημέρα η ζήτηση είναι σταθερά ανοδική από την Κίνα και την Ινδία», ανέφερε ο Rehan Rashid, αναλυτής της Friedman Billings Ramsey & Co., στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Η τιμή θα παραμείνει σταθερή γύρω σε αυτά τα επίπεδα, μέχρι να αποδειχτεί, ότι οι παραγωγοί, μπορούν να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους, για να καλύψουν τη ζήτηση».

Χθες, το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε 1,33 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοτντας στα 59,42 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 60 δολ., φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα για οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο, που είναι κοντά στη λήξη του, από τη στιγμή έναρξης διαπραγμάτευσης του εμπορεύματος στο Nymex, το 1983.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, αυξήθηκαν τον Μάϊο στα 10,3 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Γενικών Τελωνείων της χώρας, σήμερα. Οι εισαγωγές το πρώτο πεντάμηνο του έτους, αυξήθηκαν 5,1%, φθάνοντας στα 52,3 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Τελωνείων.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ

Τα συμβόλαια του πετρελαίου, σημείωσαν αύξηση 18%, τον μήνα που πέρασε, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι τα αμερικανικά διυλιστήρια θα δοκιμαστούν να καλύψουν τη ζήτηση της βενζίνης για το καλοκαίρι, αλλά και να αποθηκεύσουν αρκετά ραφιναρισμένα προϊόντα, για την κάλυψη της ζήτησης τον χειμώνα, στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, χρησιμοποιεί περίπου το 10% των παγκόσμιων προμηθειών, για να παράγει βενζίνη.

Τα συμβόλαια της βενζίνης σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, χθες. Η χρήση βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε 2,3% την περασμένη εβδομάδα από τα υψηλότερα επίπεδα 22 μηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, στις 22 Ιουνίου.

Η ζήτηση για βενζίνη, ενδέχεται να δείξει ανάκαμψη στην έκθεση της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι προμήθειες από τις εταιρείες κατευθύνονται στους πωλητές χονδρικής για χρήση, κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, ανέφερε ο Peter Beutel, πρόεδρος της Cameron Hanover Inc., εταιρείας συμβούλων, στο Νιου Καναάν, του Κοννέκτικατ των ΗΠΑ, σε χθεσινό του σχόλιο, προς τους πελάτες του.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αυξήθηκε 4,42 σεντς, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας χθες στο 1,6567 δολ. το γαλόνι. Στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, η βενζίνη διαμορφώθηκε στο 1,6603 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα