Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η τιμή του αργού πετρελαίου στα 60 δολ. το βαρέλι, θα αυξήσει το κόστος της ενεργείας και θα ωθήσει τις εταιρείες να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη τους. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Honda Motor Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Οι τιμές του πετρελαίου, γύρω στα 60 δολ. το βαρέλι, θα πιέσουν τα εταιρικά κέρδη των περισσοτέρων εταιρειών, που έκαναν προβλέψεις γύρω στο επίπεδο των 50 δολ. το βαρέλι για τα κέρδη τους», ανέφερε ο Koji Uchida, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 99,78 μονάδες, στις 11:55' π.μ., ώρα Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες, σε σύνολο πέντε εβδομάδων. Ο κλαδικός δείκτης των εταιρειών ενεργείας ήταν ο μοναδικός που σημείωνε άνοδο, μεταξύ των 10 άλλων κλαδικών δεικτών.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, υποχωρούσε 0,8%, φθάνοντας στις 11.489,04 μονάδες, καθώς περισσότερες από οκτώ μετοχών εταιρειών σημείωναν απώλειες, για κάθε μία που σημείωνε κέρδη. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχωρούσε 1,1%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Ιαπωνία και Ν. Κορέα, εισάγουν περίπου το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνουν.

Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, ώθησε επίσης πτωτικά χθες τις αμερικανικές μετοχές. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα περίπου 10 εβδομάδων. Εντεκα μετοχές κιήθηκαν πτωτικά, σε κάθε τρεις που σημείωναν κέρδη στο New York Stock Exchange (NYSE).

To αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 59,42 δολ. το βαρέλι. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 60 δολ. το βαρέλι και τα υψηλότερα επίπεδα για συμβόλαιο που πλησιάζει στη λήξη του, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του μαύρου χρυσού, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, το 1983.

Παγκόσμια ανάπτυξη

Οι μετοχές της Samsung Electronics, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, υποχωρούσαν 1%, φθάνοντας στις 493.000 ουόν η μία. Οι μετοχές της Honda, σημείωναν απώλειες 1,5%, φθάνοντας στις 5.360 γιέν η μία. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε, ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της, υποχώρησαν 0,7% φέτος, μέχρι τον Μάϊο, με αποτέλεσμα να οδεύει να σημειώσει μείωση των εσόδων της, για πρώτη φορά, μέσα σε 12 χρόνια.

Οι μετοχές της Canon Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, έχαναν 1%, φθάνοντας στις 5.930 γιέν η μία. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, σημείωναν απώλειες 1,1%, φθάνοντας στα 56,60 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος στο 4,3%, από 5,1%, που ήταν το 2004, εξ αιτίας του υψηλού κόστους του πετρελαίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις 13 Απριλίου. Το κόστος του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, έχει αυξηθεί σε ποσοστό 58%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αυξήσουν το κόστος λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των λογαριασμών των καταναλωτών για καύσιμα.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, βλάπτει τα εταιρικά κέρδη και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Lee Kun Hak, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 250 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την CJ Asset Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Οι μετοχές, δεν πρόκειται να κινηθούν ανοδικά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα