Unocal: Εγκριση από την Chevron για διαπραγματεύσεις με την CNOOC

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 07:36

ΗΡΕ τον περιορισμό των διαπραγματεύσεων για την εταιρεία-στόχο εξαγοράς της, Unocal Corp., η Chevron Corp., επιτρέποντάς της να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την ανταγωνίστρια ενδιαφερόμενη κινεζική εταιρεία, CNOOC Ltd., η οποία κατέθεσε χθες υψηλότερη προσφορά, 18,5 δισ. δολ. σε μετρητά.

Η Unocal, θα μπορεί να έχει συνομιλίες με τη μεγαλύτερη offshore εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, μέχρι οι μέτοχοι της αμερικανικής εταιρείας, ψηφίσουν για το σχέδιο εξαγοράς της, από την Chevron σε μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Unocal, που εδρεύει στο Ελ Σεγκούντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης των μετόχων, δεν έχει οριστεί.

«Κάνουμε τις πρώτες κινήσεις σε ένα μεγάλο παιχνίδι», ανέφερε ο Michael Cuggino, πρόεδρος της Pacific Heights Asset Management LLC, στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος διαχειρίζεται 360 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Chevron, συμπληρώνοντας: «Ο θόρυβος από την Chevron είναι τέτοιος, με αποτέλεσμα να πιστεύεται ότι η προσφορά της είναι τόσο καλή, όσο πιστεύουν ότι είναι και πρόκειται να ολοκληρωθεί με τους δικούς της όρους».

Η μεγαλύτερη προσφορά της CNOOC, αντιμετωπίζει τις αντιρρήσεις μερικών νομοθετών, σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας. Η Chevron, η οποία ανακοίνωσε, ότι η προσφορά της, βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, ίσως θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αύξησή της από τα 16,45 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, προκειμένου να αμυνθεί της προσφοράς της κινεζικής εταιρείας.

«Φαίνεται πολύ πιθανόν να δούμε μια καλύτερη προσφορά από την Chevron», ανέφερε χθες, ο John Leiviska, ο οποίος διαχειρίζεται 17 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Advantus Capital Management Inc., στο Σαιντ Πωλ της Μινεζότα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Unocal και της Chevron, συμπληρώνοντας: «Οι Κινέζοι θα το τραβήξουν όσο πιο πολύ μπορούν, προκειμένου να αγοράσουν την εταιρεία».

Σήμερα, η Unocal, ανακοίνωσε, ότι το διοικητικό της συμβούλιο εισηγείται υπέρ της συμφωνίας με την Chevron.

«Ακόμη, η προσφορά της CNOOC, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Chevron, οπότε η Unocal θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική», επεσήμανε ο Cuggino, της Pacific Heights.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα