Ταϊβάν: Επιδοκιμάζουν οι τράπεζες τη δημιουργία κινεζικών στο έδαφός της

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2005 08:00
UPD:08:07

ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών της Ταϊβάν, την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, να επιτρέψει στην Κίνα να ανοίξει γραφεία αντιπροσώπευσης τραπεζών στο νησί, για πρώτη φορά σε πέντε δεκαετίες, αφού κάτι τέτοιο, θα ευνοήσει τις ντόπιες τράπεζες, καθώς η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, θα τονώσει την οικονομία.

Η απόφαση, διευρύνει την επέκταση των τραπεζών της ηπειρωτικής χώρας σε ένα νησί με 23 εκατ. κατοίκους, του οποίου οι εταιρείες έχουν επενδύσει περίπου 100 δισ. δολ. στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, και έρχεται, δύο μήνες μετά τη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, Lien Chan, με το Κινέζο πρόεδρο, Hu Jintao στο Πεκίνο, στο υψηλότατο επίπεδο συνομιλιών, από το τότε που οι Κομμουνιστές, ανέτρεψαν τους Εθνικιστές το 1949, αναγκάζοντάς τους να φύγουν πανικόβλητοι για το νησί.

«Αυτή η απόφαση είναι οπωσδήποτε θετική και σωστή και δεν βοηθά μόνο τις τράπεζες της Ταϊβάν, αλλά θα βοηθήσει και τις εταιρείες της νήσου, να επενδύσουν στην Κίνα», ανέφερε ο Lee Chan-ken, στρατηγικός αναλυτής της Cathay Financial Holding Co., της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής φίρμας της Ταϊβάν. Ο Kong Jaw-sheng, πρόεδρος της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ταϊβάν, είπε σε χθεσινή του συνέντευξη στη Ν. Υόρκη, ότι είναι έτοιμος να σκεφτεί τις αιτήσεις για την δημιουργία αυτών των γραφείων αντιπροσώπευσης τραπεζών της Κίνας, στο έδαφος της Ταϊβάν.

Η απελευθέρωση, θα βοηθήσει τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν σε περίπου 10 τράπεζες της Ταϊβάν, να αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά της χώρας με γραφεία και υποκαταστήματα, κάνοντας τραπεζικές εργασίες, σε συνδυασμό με την παροχή βοηθείας στις εταιρείες της Ταϊβάν, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο και χώρα εξαγωγών της Ταϊβάν.

Ο δείκτης των μετοχών των τραπεζών της Ταϊβάν, ο οποίος αποτελείται από 44 εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Χρηματιστήριο της χώράς, σημείωνε άνοδο 0,3%, στην Ταϊπέι. Προσφάτως, υποχωρούσε κατά 0,2%, έναντι υποχώρησης 0,7% του δείκτη Taiex, στις 11:07' π.μ., στην Ταϊπέι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα