Market beat: Η πλάγια κίνηση στηρίζει τις ελπίδες για άνοδο αργότερα

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 10:08
UPD:10:09
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το ΧΑ κερδίζει ξένους θεσμικούς, καθώς φάνηκε καθαρά η πρόθεση των δύο πλευρών (ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών) να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά εντός της ευρωζώνης, χωρίς εκτροχιασμούς και κενά. Βέβαια πολλά γίνονται κάτω από την επίδραση του ερχομού ενός μεγάλου βάρους αστάθμητου παράγοντα που είναι το δημοψήφισμα για το Brexit.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο περισσότεροι οι ξένοι θεσμικοί στο ΧΑ τόσο περισσότερο η διεθνής τάση θα επηρεάζει την κίνηση των δεικτών του. Στο εξωτερικό οι θεσμικοί χωρίστηκαν πρόσφατα σε εκείνους που θεωρούν απίθανο να συνεχίσουν οι τιμές των μετοχών ανοδικά και συμβουλεύουν σε κάθε ανοδικό σκίρτημα να ρευστοποιούνε οι επενδυτές θέσεις σε μετοχές. Γιατί τα περιθώρια κέρδους σφίγγουν και η μελλοντική κερδοφορία δεν θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα. Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι θεωρούν πως το καθεστώς των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων θα παραμείνει και θα οδηγήσει όσους κυνηγούν μια καλύτερη απόδοση να επιλέξουν τις μετοχικές αξίες. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κόντρα στις αντιλήψεις διαμορφώνει τη δυναμική  στα διεθνή χρηματιστήρια που χθες εμφάνισαν μικτή εικόνα.

Οι επιλογές των traders σχετικά με την προπορεία του 25άρη έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και της επόμενης ειδοποιούν πως η θέση τους είναι ότι η εγχώρια αγορά μπαίνει σε φάση πλάγιας κίνησης. Περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της δόσης, αλλά παράλληλα πολλά ζητήματα θα απαντηθούν από το σημερινό EwG στο Ελσίνκι καθώς στην έκθεσή του αναφέρονται λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο. Ωστόσο μεγαλύτερη σημασία για το φρόνημα των θεσμικών έχει η απόφαση της ΕΚΤ για το waiver που αφορά άμεσα στον Τραπεζικό κλάδο.

Καμιά φορά η ερμηνεία των πιέσεων έχει μεγαλύτερη σημασία από τις εξηγήσεις για το αγοραστικό ενδιαφέρον. Χθες, είχαμε την επανεμφάνιση πιέσεων στις τράπεζες και σε εκείνους τους κλάδους που απέδωσαν καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς. Θα έλεγε κάποιος λοιπόν, πως μετάνιωσαν οι θεσμικοί για τις χθεσινές τους αποφάσεις και θέλησαν να διορθώσουν τις υπερβολές. Αλλά κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αφήναμε έξω όσα συνέβησαν στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης χθες. Η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι μικρού ειδικού βάρους. Ως γνωστό, ξεκίνησε η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές εταιρικών ομολόγων και αυτό προκάλεσε αλυσίδα αντιδράσεων. Η βασικότερη ήταν η πτώση, ακόμα περισσότερο, της απόδοσης του Γερμανικού ομολόγου αναφοράς, που σημείωσε στην αρχή της διαπραγμάτευσης ρεκόρ χαμηλού.

Οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip κατά την εκτίμησή μας ήταν εν μέρει αποτέλεσμα μιας γενικευμένης επιφυλακτικότητας που σχετίζεται με την μελλοντική κερδοφορία των Τραπεζών στην ευρωζώνη. Μια εποχή που τα επιτόκια της Fed στις ΗΠΑ, αργά ή γρήγορα, θα πάρουν το δρόμο τους για ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Δεν έχει σχέση λοιπόν με την εσωτερική πολιτική κατάσταση η επανεμφάνιση αυτή της διάθεσης για ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών, αλλά είναι μέρος από την γενικότερη ανησυχία για αυτές στην ζώνη του κοινού νομίσματος.

Τα πράγματα για τους ΓΔ και 25άρη θα ήταν πιο άσχημα, αν στον αντίποδα με υπολογίσιμη άνοδο δεν βρισκόταν ο κλάδος των Τροφίμων Ποτών. Δηλαδή η ΕΕΕ, που στο -3,5% του τραπεζικού κλάδου αντέτασσε στις 13:45 την κατά +2,5% άνοδο μιας εξαιρετικά δεικτοβαρούς μετοχής, ώστε ο ΓΔ να υποχωρεί -0,5% και ο 25άρης -0,8%. Οι θεσμικοί του ΧΑ είναι σαφές πως φροντίζουν το συμφέρον τους και αυτό υπαγορεύει προσοχή στις εντυπώσεις που παράγουν οι κινήσεις τους στο ταμπλό.

Άρα μάλλον ξέρουν που το πάνε, αλλά δεν θέλουν ακόμα να φανεί. Αλλά τις πιέσεις στις τράπεζες δεν τις αντιμετώπισαν με κεφάλαια και η πτώση βάθαινε με την πάροδο του χρόνου. Και για αυτό, στις 14:25, εμφανίστηκαν τα κατώτερα ημέρας, που αντιστοιχούσαν σε απώλειες -1% για τον ΓΔ και -1,41% για τον 25άρη. Όταν οι αγορές της ευρωζώνης μείωσαν τις πιέσεις στις Τράπεζες αντέδρασε ανοδικά και η αγορά της Αθήνας.

Αρκετοί θα αποδώσουν τις πιέσεις και στην ανησυχία που σίγουρα θα προκαλέσει η έκθεση αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών από εταιρία που προσέλαβε το ΤΧΣ. Σήμερα θα φανεί.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Άνω των 18.000 μονάδων έκλεισε την Τετάρτη το βράδυ ο Dow Jones στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την περαιτέρω ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 18.005,05 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,26% στις 4.974,12 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,33% στις 2.119,66 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν άνοδο κατά 2,01% στα 51,57 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,22% στα 52,85 δολάρια.

Στην πολιτική σκηνή των  ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να κερδίζει τις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Με τη νίκη αυτή, η κ. Κλίντον «σφραγίζει» τη νίκη της επί του ριζοσπάστη, σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς και πλέον μπαίνει στη μάχη με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ για το ύπατο αξίωμα στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα λαμβάνει το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προς τα κάτω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), λόγω των επιπτώσεων από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2016, έναντι 3,6 της προηγούμενης εκτίμησης. Όσον αφορά το 2017, αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,6% - μειωμένη κατά 0,2% έναντι της εκτίμησης του Ιανουαρίου.

Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% (2,2% η εκτίμηση του Ιανουαρίου), για τις ΗΠΑ κατά 1,7% (2,5%) και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά 3,5% (4,1%). Εκτός του πετρελαίου, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων αντανακλά και τους πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 6.301 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,69% στις 10.217 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,61% στις 4.448 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,49% στις 344,56 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Sainsbury εμφάνισε κέρδη άνω του 1,58% καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου. Αντίθετα, η Drax Group σημείωσε πτώση κατά 0,50% παρά την αύξηση της τιμής - στόχου από τη Citigroup.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,39% στα 51,06 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,61% στα 52,27 δολάρια.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 16.801 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,69% στις 2.026 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,02% στις 5.372 μονάδες.

Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,14% στις 2.931 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,12% στις 503,83 μονάδες. Ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ τέλος, εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,09% στις 21.310 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας αναμένει στο β’ τρίμηνο του 2016, η Τράπεζα της Γαλλίας (Bank of France), μετά τη δυναμική εκκίνηση του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0,2%, έναντι 0,5% το α’ τρίμηνο του έτους.

Τον προηγούμενο μήνα, η αντίστοιχη εκτίμηση ανερχόταν στο 0,3% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 97 μονάδες τον Μάιο, έναντι 99 μονάδων τον Απρίλιο.

Στη Βρετανία, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τεσσάρων ετών εμφάνισε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή. Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο κατά 2% έναντι αύξησης 1,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση της παραγωγής, λόγω των αδύναμων επιδόσεων του μεταποιητικού τομέα.

Στην Ιαπωνία τέλος, επιτάχυνση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης του ιαπωνικού ΑΕΠ, με την εγχώρια οικονομία να αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική έναντι των διεθνών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,7% της πρότερες εκτίμησης. Η επίδοση της Ιαπωνίας θεωρούταν αναμενόμενη από το σύνολο των αναλυτών των Wall Street Journal και Nikkei.

ΧΑ

Στη δεύτερη τρίτη της εβδομάδας, η εστίαση των επενδυτικών κριτηρίων άλλαξε και εμφανίστηκε αρχικά το υπόλοιπο από τη ζήτηση της προηγούμενης συνόδου. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα οδήγησε το ΧΑ σε παράλληλη πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών  στην ευρωζώνη. Για αυτό το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν πτώση σε συμφωνία με την κάθοδο των τιμών που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης την πρώτη μέρα που η ΕΚΤ άρχισε τις αγορές εταιρικών ομολόγων και υποχώρησαν σε ρεκόρ χαμηλού οι αποδόσεις των Γερμανικών και Αγγλικών ομολόγων αναφοράς. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά προχθές την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά αλλά και σήμερα αυτές επέβαλλαν την πτώση και την «άπλωσαν» στους περισσότερους κλάδους.

Η καθοδική τάση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν επτά λεπτά μετά από το ξεκίνημα ως τις 14:40 περίπου που εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας. Κατόπιν η ζήτηση άρχισε να μαζεύει την προσφορά και ως τις δημοπρασίες το ποσοστό των απωλειών ελαττώθηκε με αποτέλεσμα για δεύτερη μέρα ο ΓΔ να κλείσει πάνω από τις 650 μονάδες.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης μέρας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο μετά τις 12:42.  Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στις 10:37  και ήταν οι 658,99 από 653,63 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 182,65 από 180,94 μονάδες.  Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 14:26 και  ήταν οι 647,04 από  641,44 μονάδες για τον ΓΔ ενώ για τον 25άρη ορίστηκε  στις 178,39 από  176,20 μονάδες.

Οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά πολλές ώρες αλλά στα τελευταία 30 λεπτά κινήθηκαν έντονα ανοδικά μειώνοντας τις απώλειές τους και το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, ήταν πιο πάνω από εκεί που τους άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευσή τους και στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ήταν μια συνεδρίαση που αναίρεσε ελαφρώς το ανοδικό αποτέλεσμα της προηγούμενης.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 6) με τρία αμετάβλητα τα ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 15 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 61,995 από 65,261 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,55 από 29,68 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 58,96% από 45,80% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,84%, ο CAC είχε μεταβολή -0,69%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,09%. Οι αγορές στις ΗΠΑ εμφάνισαν ανοδική έναρξη που κατόπιν εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση και έδωσε στον Dow μεταβολή +0,24% και στον S&P500 άνοδο +0,19%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,19% και έφθασε στις 652,38 από 653,60 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 180,33 από 180,94 με μεταβολή -0,34%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 1 μονάδα προς τα πάνω και τον 25άρη κατά 0,4 και στη μέση τιμή του εύρους διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +3,86% από +3,77%, Εμπορίου +3,19% από +1,35%, Πρώτων Υλών +1,39% από +0,23%, Πετρελαίου Αερίου +0,91% από -0,25%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,58% από -0,28%,  Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,26% από +1,03% και Ακίνητης Περιουσίας +0,08% από +1,59%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -8,00% από +2,04%, Τραπεζών -2,76% από +4,94%, Χημικών -2,58% από +0,00%, Κατασκευές Υλικά -1,42% από +2,68%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,15% από -0,59%, ο FTSEM -1,01% από +0,28%, Τεχνολογίας -0,97% από +2,06%, Κοινής Ωφέλειας -0,64% από +1,81%, ο 25άρης -0,34% από +3,22%, Ταξίδια Αναψυχή -0,24% από +2,88%, ο ΓΔ -0,19% από +2,27%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +2,22% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,995 από 65,261 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,998 από 5,468 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 56,647 από 58,240 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,456 από 0,524 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 47,803 από 47,836 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 75,025 από 57,913 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46 από 56 των καθοδικών σε 54 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Η μετακύληση θέσεων έχει ξεκινήσει για τα καλά στα ΣΜΕ πάσης φύσεως, αφού τον Ιούνιο εκπνέουν όλων των τύπων τα παράγωγα προϊόντα. Οι θεσμικοί, έδωσαν στον 25άρη χθες πορεία σε σχήμα ελαφρώς ασύμμετρου V με χαμηλότερη την κατάληξή του. Το ελάχιστο μέρας στις 178,39 μονάδες σημειώθηκε στις 14:30 περίπου και αντιστοιχούσε σε μεταβολή -1,41%. Το μέγιστο ορίστηκε στις 10:37 και ήταν οι 182,65, ήτοι με μεταβολή +0,94%. Ο 25άρης έκλεισε στις 180,33 από 180,94 με μεταβολή -0,34%. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 14,247 με την συμβολή της ανόδου των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Διακινήθηκαν 4772 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου με ανώτερο μέρας τις 182,75 μονάδες και κατώτερο τις 178,50. Διακινήθηκαν επίσης 993 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε πάλι στις 180,00 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 179,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου στα 19.116 από  21.670 και 2.441 από 1.692 για τη σειρά Ιουλίου. Η μικτή δυναμική, διατήρησε το ενδιαφέρον για δικαιώματα αγοράς. Στα δικαιώματα πώλησης δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. 

Οι επιλογές των traders σχετικά με την προπορεία του 25άρη έναντι του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και της επόμενης ειδοποιούν πως η θέση τους είναι ότι η εγχώρια αγορά μπαίνει σε φάση πλάγιας κίνησης. Περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της δόσης, αλλά παράλληλα πολλά ζητήματα θα απαντηθούν από το σημερινό EwG στο Ελσίνκι καθώς στην έκθεσή του αναφέρονται λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο. Ωστόσο μεγαλύτερη σημασία για το φρόνημα των θεσμικών έχει η απόφαση της ΕΚΤ για το waiver που αφορά άμεσα στον Τραπεζικό κλάδο.

Ο 25άρης όμως στις 10/5 προσέγγισε τον δικό του ΚΜΟ200 αλλά δεν τον ξεπέρασε οριστικά, παρά μόνο μετά τις 20/5. Ήταν οι τράπεζες που του έδωσαν αυτή την δυσχέρεια και ενώ από τότε έχουν περάσει 12 σύνοδοι, ο 25άρης εξαιτίας τους δεν έχει απομακρυνθεί  υπολογίσιμα από τον ΚΜΟ200 ούτε όσο ο ΓΔ.

Αξίζει να σημειώσουμε τα ακόλουθα σχετικά με τις δυο συνεδριάσεις της βδομάδας. Τη Δευτέρα ο ΓΔ έκλεισε στις 639,11 μονάδες με τον ΚΜΟ200 να ορίζεται στις 608,26 άρα είχε απόσταση από τον ΚΜΟ200 πάνω από +5%. Ενώ ο 25άρης που σταμάτησε στις 175,30 με τον ΚΜΟ200 του στις 173,94, είχε απόσταση 0,78%. Χθες ο ΓΔ κατέληξε στις 653,60 μονάδες απέχοντας από τον ΚΜΟ200 7,48% με τον 25άρη στις 180,94 που είναι +4,1% πάνω από τον ΚΜΟ200. 

Υπάρχει διαγραμματικά μια άπωση του ΓΔ από τον ΚΜΟ200 ενώ ως τώρα τον 25άρη έλκει ο ΚΜΟ και λειτουργεί ως στήριξη. Σεβόμενοι τις επιλογές των traders των παραγώγων επιχειρήσαμε να τις δικαιολογήσουμε περιμένοντας, αν επιβεβαιωθούν, πτώση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 28 εβδομάδων στις 658,99 μονάδες κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για την έκταση στο Ελληνικό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των €7,5 δις, την θετική αξιολόγηση της Οικονομίας και την επαναφορά του 'waiver' των Ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο άξια αναφοράς είναι η σημαντική υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας μέσα στον Ιούνιο (-43,3% σε μηνιαία βάση στα €58,5 εκατ.), καθώς η σωρευτική άνοδος του Γενικού Δείκτη, άνω του 25%, στο 3μηνο Μαρτίου - Μαΐου, σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα για το "Brexit" και οι εκλογές στην Ισπανία καθιστούν τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς στην τρέχουσα φάση.

Στοιχεία όπως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα €87,89 δις στα τέλη Απριλίου (€4,33 δις εξ' αυτών μέσα στο 2016), η αρνητική πιστωτική επέκταση (-1,9% τον Απρίλιο) και το ύψος των καταθέσεων €121,43 δις (χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003) συνεχίζουν να προβληματίζουν, ωστόσο η σταδιακή μείωση της εξάρτησης των Ελληνικών Τραπεζών από τον ELA (€68,1 δις έως τις 22/6/16, έναντι €75,8 δις έως τις 13/1/2016), η προώθηση των Αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα η έξοδος στις Διεθνείς Αγορές από εταιρείες (νέα ομολογιακή έκδοση της Τιτάν 5ετούς διάρκειας ύψους €250 εκατ. με προσφερόμενη απόδοση κάτω του 4% και πλησίον ίσως και του 3,5%!!!!!) δείχνουν πως το κλίμα για την Ελλάδα μπορεί να αλλάζει.

Η κρίσιμη δοκιμασία, εκτός αρνητικής έκπληξης, θα είναι αυτή του τελευταίου 3μήνου του 2016, όπου θα φανούν τα αποτελέσματα της "Ατμομηχανής" της Ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή του Τουρισμού, αλλά και οι αντοχές και η ανέχεια των φορολογούμενων.

Άλλωστε και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι το Φθινόπωρο, ένταξη στο "QE" των Ελληνικών ομολόγων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, εξελίξεις με το Ελληνικό χρέος, αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ανοίγοντας το δρόμο για την χαλάρωση των "capital controls".

Σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για την εγχώρια Αγορά, καίτοι η τελευταία συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι της πλειονότητας των ξένων Αγορών από την αρχή του έτους.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές έμειναν σε οριακές μεταβολές σήμερα Πέμπτη 9/6 μετά από τα μέτρια κέρδη στη Wall Street χθες βράδυ, ενώ το ασθενέστερο δολάριο ενισχύει εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας οδηγήθηκε σε υψηλό ενός έτους μετά την πληροφορία πως η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν, ακόμη και αν κάποιοι στην αγορά είχαν ποντάρει σε μια περικοπή.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκαν +0,2% στην αρχή της διαπραγμάτευσης αλλά κατόπιν εξατμίστηκαν τα κέρδη και έχει οριακές απώλειες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έφτασε ως το +0,3% μετά από την απόφαση από την Τράπεζα της Κορέας να μειώσει απροσδόκητα το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό 1,25% εν μέσω χαμηλού πληθωρισμού και με στασιμότητα στον τομέα των εξαγωγών. Μπορεί επίσης να επιδιώκει  να προστατεύσει την οικονομία καθώς η κυβέρνηση οδηγεί μια σημαντική αναθεώρηση της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας που θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Στο δεύτερο μέρος όμως ο Kospi χάνει -0,36%

Ο Nikkei σύρεται προς τα πίσω κατά -0,93% κάτω από το βάρος που του προκαλεί ένα ισχυρότερο γιεν. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα έκλεισαν για διακοπές.

Στη Wall Street, ο Dow κέρδισε 0,4% στη διάρκεια της νύχτας, και πέρασε πάνω από 18.000, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο αφού το ασθενέστερο δολάριο ώθησε ανοδικά ορισμένες μετοχές βασικών προϊόντων.

Οι επενδυτές έχουν επιλέξει πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία εβδομάδα μετά από την χειρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής. Οι αγορές πιστεύουν ότι η αδύναμη ανάγνωση οδήγησε στο να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια η Federal Reserve φέτος το καλοκαίρι, θέση που βοηθά στην εξασθένιση του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα γλίστρησε -0,3% αγοράζοντας 106,64 γιεν, πλησιάζει ένα χαμηλό ενός μήνα στα 106,35, από τη Δευτέρα, στον απόηχο της έκθεσης θέσεων εργασίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε σε μια κορυφή ενός μηνός αγοράζοντας 1,1415 δολάρια, ενώ η πιο πρόσφατη άνοδος εμφανίστηκε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει το εταιρικό χρέος με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ανέβαλε για επόμενη συνεδρίασή της την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα. «Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Η Handelsblatt κάνει λόγο για να «αθόρυβο» έμβασμα που βολεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δρομολογεί σήμερα «αθόρυβα» την εκταμίευση νέας δόσης προς την Ελλάδα: «Έτσι το φανταζόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί άλλο ένα δάνειο δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, εντούτοις αυτό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν προβλέπεται ούτε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, αλλά ούτε και κάποια δύσκολη ψηφοφορία.

Ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, αν και αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος, ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24 την Τετάρτη, υπενθύμισε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει αναδιαρθρωθεί ήδη δύο φορές, ενώ αναγνώρισε ότι πιθανώς υπήρξαν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες αναδιαρθρώσεις του.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. Μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια.

Βέβαιος ότι «πολύ σύντομα» η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόλις αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου. «Αισθάνομαι σίγουρος ότι τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν γίνουν αποδεκτά έως τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ενδεικτικά.

Ο Κριστόφ Γαμπριέλ Μαέτζε αποτελεί το νέο μη εκτελεστικό μέλος του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Επιλογής και απόφασης του υπουργού Οικονομικών. Όπως σημειώνει το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του, ο διορισμός του λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τη διαδικασία του νόμου 3864/10 και η θητεία του ορίζεται από την 1η Ιουνίου 2016 έως την 30η Ιουνίου 2017.

Τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ανάμεσα στις οποίες είναι η μείωση του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου για ένταξη στο νόμο, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Η αποδοχή της σύμβασης για το Ελληνικό από την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι στελέχη της επιχειρηματολογούσαν σε αντίθετη κατεύθυνση, αντιμετωπίζεται από την αγορά του real estate ως μια πάρα πολύ καλή είδηση. Έπειτα από μια οκταετία μεγάλης δοκιμασίας, με τις αξίες των ακινήτων να έχουν κάνει βουτιά πάνω από 50%, η κτηματαγορά έχει αλλάξει δραματικά, όπως και η «σχέση» των Ελλήνων με την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η υπόθεση Ελληνικό, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα, είναι ικανή να συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του κλίματος γενικότερα.

Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για σειρά από θέματα.

Για τις 30 Ιουνίου ορίστηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκλεγούν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους της ΔΕΗ  η μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τις 11 Ιουλίου ορίστηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο. Οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να αποφασίσουν και διάφορα ζητήματα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ξεκίνησε και επισήμως το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων (CSPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το νέο μέτρο της ΕΚΤ, το οποίο είχε προαναγγελθεί από τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Μάρτιο, προβλέπει την αγορά ομολόγων διάφορων ευρωπαϊκών εταιρειών, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην «επενδυτική βαθμίδα» των διεθνών οίκων αξιολόγησης και οι οποίες, εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ.

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), λόγω των επιπτώσεων από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2016, έναντι 3,6 της προηγούμενης εκτίμησης. Όσον αφορά το 2017, αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,6% - μειωμένη κατά 0,2% έναντι της εκτίμησης του Ιανουαρίου.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Τουρκία, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,7% έναντι ανόδου 3% τον Μάρτιο και 3,3% των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο μη προσαρμοσμένος δείκτης παραγωγής ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 3,2%.

Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων τεσσάρων ετών εμφάνισε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε άνοδο κατά 2% έναντι αύξησης 1,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση της παραγωγής, λόγω των αδύναμων επιδόσεων του μεταποιητικού τομέα.

Επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας αναμένει στο β’ τρίμηνο του 2016, η Τράπεζα της Γαλλίας (Bank of France), μετά τη δυναμική εκκίνηση του α’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 0,2%, έναντι 0,5% το α’ τρίμηνο του έτους.

Επιτάχυνση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης του ιαπωνικού ΑΕΠ, με την εγχώρια οικονομία να αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική έναντι των διεθνών προκλήσεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 1,7% της πρότερες εκτίμησης.

Κατά 0,6% υποχώρησε η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο του 2016, έναντι πτώσης 1% που ανέμενε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, το κόστος εργασίας ανά μονάδα αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 4,5% έναντι 4,1% των εκτιμήσεων. Η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 0,4% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο χρόνος εργασίας ενισχύθηκε κατά 1,5%.

Σοβαρότατες επιτπώσεις στην οικονομία της Ολλανδίας θα έχει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση. Όπως εκτιμά το Άμστερνταμ, το οικονομικό κόστος για την Ολλανδία μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 1,2% επί του ΑΕΠ ή 10 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, λόγω των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η διατήρηση μιας καλής σχέσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι «πραγματικά σημαντική» για την ισορροπία του διεθνούς οικονομικού συστήματος, επισήμανε ο πρόεδρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, Γκάρι Κον. «Είναι πραγματικά σημαντικό για το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι σημαντικό για το περιβάλλον, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, οι δύο χώρες να συνεργάζονται» τόνισε ο κ. Κον.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα