Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 11:07
UPD:11:09
SOOC/Alexandros Michailidis

Ήπια κέρδη εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν και επισήμως, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,65% στις 657,88 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,60% στις 182,03 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 8,43 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 14 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,70% στις 40,15 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 0,34%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,71%, η Alpha Bank κατά 0,84% και η Eurobank κατά 0,30%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Lamda Vevelopment, Viohalco και Eλλάκτορα εμφανίζουν κέρδη άνω του 2,50% ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ προσεγγίζει το +2%. Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν υποχωρούν ήπια, κατά 1%.

Στα της οικονομίας, το πράσινο «φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το Βερολίνο, σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τη Bundestag.  Η σχετική εισήγηση, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, περιλαμβάνει την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για την απελευθέρωση της β’ δόσης του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.

Το ζήτημα αναμένεται άλλωστε, να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Bundestag. Σημειώνεται ότι για να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ απαιτείται η θετική εισήγηση από πέντε κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρηματικότητας», το οποίο διοργανώνεται από τη «Ν».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τους επόμενους μήνες θα «απελευθερωθούν» 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα. «Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών θα είναι έργα υψηλή προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και αλυσίδας παραγωγής» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, αλλαγές με «ευρωπαϊκό αέρα» πραγματοποιούν οι τραπεζικοί όμιλοι που προσαρμόζουν διαδικασίες και δομές σε πρότυπα που ανταποκρίνονται στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Πρόκειται για μεγάλης έκτασης αλλαγές σε όλα τα επίπεδα που γίνονται όχι κατ’ απαίτηση των εποπτικών αρχών ή των θεσμών, αλλά ως αναγκαιότητα προκειμένου να εφαρμοστούν τα business plan της επόμενης ημέρας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών, με τις αλλαγές που επίκεινται όσον αφορά τα πρόσωπα να δείχνουν, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ότι προκρίνεται η συμμετοχή ξένων στελεχών στις τράπεζες σε βάρος Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεισέφεραν ως σήμερα την εμπειρία της αγοράς και είχαν σχέση με την πραγματική οικονομία.

Τέλος, αναδρομικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έως και 40% θα δουν περίπου 220.000 συνταξιούχοι από τον Ιούνιο, μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα αναδρομικά του Ιουνίου που αφορούν στις συντάξεις του μήνα Μαΐου, θα επιστραφούν αναδρομικά σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του χρόνου. Η απόφαση προσδιορίζει ως ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών, συντελεστή 0,45%, βάσει του οποίου θα επανυπολογιστούν περίπου 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα