Market beat: Σε κόντρα οι εκκρεμότητες για τη δόση με τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2016 09:52
UPD:09:53
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι τυφλές και αντικρουόμενες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, δεν επιτρέπουν να υπάρξει ένα καθαρό συμπέρασμα για το τι συμβαίνει στην αγορά της Αθήνας, αυτή την εποχή. Είναι ωστόσο εντελώς κατάλληλες για να δικαιολογήσουν τα ακόλουθα: α)Την επιφυλακτικότητα ακόμα και των επαγγελματιών του ΧΑ, η οποία αποτυπώνεται στην κλιμακούμενη μείωση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. β)Την κίνηση των βασικών δεικτών, κάτω από την καθοδήγηση που εκπέμπει η στάση των εγχώριων και ξένων θεσμικών έναντι των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά τα βασικά μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, οι επενδυτές «κόλλησαν» στην μόνιμη αδυναμία της ελληνικής πλευράς. Σχετίζεται με την μη εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών – μέτρων για την εκταμίευση της δόσης από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης. Αυτά ελέγχονται κύρια από το EWG, το ευρωγουόρκινγκ γκρουπ, που χθες επέβαλλε στην Ελληνική Δημοκρατία να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την παραχώρηση του Ελληνικού εντός μιας μέρας. 

Άλλη μια φορά ένα ακόμα διάστημα δημιουργικής «αβεβαιότητας», προκαλεί την αυξημένη μεταβλητότητα στην τάση του ΧΑ αλλά και την μείωση των όγκων και του τζίρου. Η τάση όπως αναφέραμε και χθες αναζητείται και μάλιστα οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται σταθερά στην κόπωση των τιμών από μια ικανών διαστάσεων αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά του Φλεβάρη. Υποστηρίζουν παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει μια είδηση καταλυτική που θα προσφέρει τα καύσιμα για μια άνοδο που θα περάσει τον μέσο όρο πάνω από την περίφημη οροφή των 650 μονάδων.

Αν όμως παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών ακόμα και στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας θα διαπιστώσουμε ότι σχετίζεται με την επιβεβαίωση ή την διάψευση των πληροφοριών για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το επίπεδο της εκταμίευσης των κεφαλαίων βάσει του τρίτου μνημονίου. Μετά το Eurogroup ακολούθησε το χθεσινό EWG όπου και πάλι διαπιστώθηκαν εκκρεμότητες και προέκυψε η πιθανότητα να χρειαστεί ακόμα μια σύνοδος του στις 9/6 για να τελειώσει ο Γολγοθάς των επενδυτών και της οικονομίας. Αυτό ήταν η αιτία των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες αρχικά οδήγησαν με την άνοδό τους δείκτες ψηλότερα και τον ΓΔ πάλι σε μέγιστο άνω των 650 μονάδων. Η επιθυμία για αγορές προέκυπτε από τη δυναμική που είχε εγκατασταθεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων.  Το spread έχει μειωθεί σημαντικά και ήδη έχει πλησιάσει κοντά στα επίπεδα που ήταν όταν βγήκαμε στις Αγορές πριν δυο χρόνια.

Η απόφαση του χθεσινού ευρωγουόρκινγκ γκρουπ δεν άφησε τα χρονικά περιθώρια που αρχικά κυκλοφόρησαν ως πιθανά, αφού ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων σε μια μέρα. Νομίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα πυροδοτήσει αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος σήμερα, ενώ χθες τα σημάδια στο ταμπλό ήταν αμφιλεγόμενα. Μην ξεχνάμε δε όλοι, ότι οι αγοραίες δυνάμεις έχουν αλλάξει την σύνθεσή τους και αυτό προκαλεί και αλλαγή στην σύνθεση των παραμέτρων που καθορίζουν το κλίμα των συναλλαγών. Σε λίγο θα αλλάξουν επίσης οι δείκτες που περιγράφουν τις «μάχες» στο ταμπλό. Ζητούνται επενδυτές έτοιμοι για όλα.

Χθες η επικεφαλής της Fed, δήλωσε ότι η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα ήταν «απογοητευτική», αλλά προειδοποίησε ότι κακώς οι επενδυτές δίνουν μεγάλη σημασία στα δεδομένα μισθοδοσίες σε απομόνωση από τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι παγκόσμιες αγορές επευφήμησαν τα σχόλιά της με τις μετοχές των ΗΠΑ να οδηγούνται μια σκιά κάτω από το πρόσφατο ρεκόρ υψηλών για το 2016.

Τα στοιχήματα για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο στην προθεσμιακή αγορά χρήματος μειώθηκαν και αντιστοιχούν σε πιθανότητες 20% περίπου από 30% πριν από τα  σχόλια της Yellen. Είχαν δε φθάσει στο 60% περίπου οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο πριν από τα αδύναμα στοιχεία για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Με την Fed να υποδηλώνει ότι δεν είχε καμία βιασύνη για να αυξήσει τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων γλίστρησαν, με τις αποδόσεις στα 10-ετή ομόλογα ΗΠΑ να υποχωρούν στο 1,74% από 1,84% την περασμένη εβδομάδα.

Χαμηλότερες αποδόσεις για το δημόσιο χρέος μεταφράζεται σε περαιτέρω εισροές σε σχετικά υψηλότερης απόδοσης αξίες εταιρικού χρέους. Εισροές στην Ασία με επίκεντρο τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εμφάνισαν αισθητή άνοδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπια άνοδο σημείωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τη σημερινή ομιλία της προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 17.923,21 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,56% στις 4.970,18 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,51% στις 2.109,82 μονάδες.

Η επικεφαλής της Fed άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν. Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 0,25% - 0,50%. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Γέλεν εξήγησε ότι οι εξελίξεις είναι αρκετά θετικές, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,24% στα 49,71 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,87% στα 50,57 δολάρια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στα. δύο αναμένεται να σπάσει από την 1η Ιουλίου, η Hertz Global Holdings, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσής της. Βάσει του σχεδίου, θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια.

Η πρώτη, με την επωνυμία «Hertz Rental Car Holding», θα εστιάζει στην ενοικίαση αυτοκινήτων και η δεύτερη, με την επωνυμία «Herc Holdings Inc», θα δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενοικίασης εξοπλισμού. Οι διαδικασίες διαχωρισμού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 22 Ιουνίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια κέρδη εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα στήριξη από τον μεταλλευτικό και πετρελαϊκό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 6.273 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,18% στις 10.121 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,04% στις 4.423 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,33% στις 342,41 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American, Glencore και Antofagasta ενισχύθηκαν πέριξ του 4%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Valeo κατακρημνίστηκε στο 65% λόγω της μείωσης από την Barclays της τιμής - στόχου.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ήταν σε άνοδο +2,14% στα 49,66 δολάρια και τα συμβόλαια Brent στο +1,73% στα 50,50 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αδύναμα αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας, καθώς κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι συνολικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 2%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις του 0,6%. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 2,6%.

Η ζήτηση για τα μεταποιητικά προϊόντα της Γερμανίας «βούλιαξε» κατά 4,3% τον Απρίλιο, παρασυρόμενη από την πτώση 8,3% στις παραγγελίες εκτός Ευρωζώνης. Η εγχώρια ζήτηση τέλος, σημείωσε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα (1,3%).

Συγχρόνως, κατά 2,5% αυξήθηκαν τον Μάιο οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία, με τον ρυθμό αύξησης να παραμένει κάτω του 3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συνολικά, ταξινομήθηκαν 203.585 οχήματα έναντι 198.706 οχημάτων τον Μάιο του 2015.

Από την αρχή του έτους, ο αριθμός των ταξινομήσεων ανέρχεται σε 1,16 εκατ. οχήματα, έναντι 1,12 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Την «πρωτιά» μοιράστηκαν τα μοντέλα Ford Fiesta και Volkswagen Golf.

Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο επίπεδο του 2016 ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού κέντρου Sentix. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αισιοδοξίας αναλυτών και επενδυτών στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 6,2 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 7 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών παράλληλα, βελτιώθηκε στις 9,8 μονάδες έναντι 7 μονάδων τον Μάιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 10 μονάδες από 5,5 μονάδες. «Οι καθοδικές πιέσεις, οι οποίες είχαν εντοπιστεί στις αρχές του έτους, φαίνεται ότι προς ώρας έχουν σταματήσει» σχολιάζει η Sentix. 

Τη μείωση της τιμής του πετρελαίου προς την Ευρώπη ανακοίνωσε τέλος, η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «επέλαση» του Ιράν στη διεθνή αγορά αργού. Σύμφωνα με τη δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, οι τιμές του βαρελιού θα μειωθούν κατά 0,35 δολάρια για τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και κατά 0,10 δολάρια για τις χώρες της Μεσογείου. Οι νέες μειωμένες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούλιο.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal, συνιστά έκπληξη, δεδομένου της παραδοσιακής αύξησης των παραγγελιών στο β’ εξάμηνο κάθε έτους. Ωστόσο, η αποτυχία της συνόδου του ΟΠΕΚ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και ο μείζονος σημασίας ρόλος του Ιράν στη διεθνή «σκακιέρα», αφήνουν περιορισμένα περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση του Ριάντ.

ΧΑ

Τη Δευτέρα, η εστίαση των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών στις εξελίξεις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο, αφορούσε σε καθαρά ελληνικά δεδομένα. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε το ΧΑ σε διαφορετική πορεία έναντι των υπολοίπων αγορών  στην ευρωζώνη.  Για αυτό το αποτέλεσμα στο ΧΑ ήταν πτώση κόντρα στην άνοδο που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια. Σήμερα που επικράτησε η άνοδος στις αγορές μετοχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν αρνητικά την προσπάθεια για διατήρηση ανοδικής τάσης στην αγορά.

Η ανοδική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές αγοράς κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν από το ξεκίνημα ως τις 12:06 που εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας. Αμέσως μετά και ως το τέλος των συναλλαγών εφαρμόστηκαν κλιμακούμενες πιέσεις. 

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο μετά τις 14:05.  Η έναρξη έγινε με ανοδικό χάσμα για τον ΓΔ όπως και για τον 25άρη. Η εγγραφή του μέγιστου μέρας έγινε στις 12:06  και ήταν οι 653,01 από 650,61 μονάδες. Ήταν εγγραφή αρκετά κοντά στην ψηλότερη τιμή για το 2016 στις 656,15 μονάδες. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε  στις 180,54 από 179,97 μονάδες. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε χωρίς διαφορά στο χρονισμό  για τον ΓΔ και τον 25άρη στις δημοπρασίες και ήταν οι 639,11 από 638,97 μονάδες και οι 175,28 από 176,26 μονάδες αντίστοιχα.

Οι δείκτες κινήθηκαν νευρικά όλες τις ώρες και στα τελευταία 25 λεπτά κινήθηκαν έντονα πτωτικά αυξάνοντας τις ημερήσιες απώλειες του, όπως και ο ΓΔ. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, ήταν πιο κάτω από εκεί που τους άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευσή τους. Ήταν μια συνεδρίαση που αναίρεσε το ανοδικό αποτέλεσμα της προηγούμενης.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε ριζικά όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 4) με δυο αμετάβλητα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 11 είχαν άνοδο και 5 ήταν αμετάβλητες. Στα 40,996 από 47,595 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,99 από 25,68 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 56,1% από 53,96% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,31%, ο CAC είχε μεταβολή +0,23%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,36%. Οι αγορές στις ΗΠΑ μετά από πτώση την Παρασκευή εμφάνισαν ανοδική έναρξη που κατόπιν εξελίχθηκε σε ανοδική κίνηση που έδωσε στον Dow μεταβολή +0,56% και στον S&P500 άνοδο +0,48%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,47% και έφθασε στις 639,11 από 648,63 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 175,30 από 179,04 με μεταβολή -2,09%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 2 μονάδες προς τα κάτω και τον 25άρη κατά μία και έκλεισαν πάνω στην κατώτερη τιμή του εύρους διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +5,38% από -7,92%, Χημικών +2,11% από -2,06%, Τροφίμων Ποτών +0,75% από -0,63%, ο FTSEM +0,63% από +1,57%, Κατασκευές Υλικά +0,18% από +2,27%,  και Εμπορίου +0,05% από +1,43%.  Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -4,27% από +3,70%, Ακίνητης Περιουσίας -2,51% από +0,81%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,24% από +0,85%, Τηλεπικοινωνιών -2,17% από +0,99%, ο 25άρης -2,09% από +1,69%, Κοινής Ωφέλειας -1,87% από +0,80%, ο ΓΔ -1,47% από +1,48%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,19% από +2,72%, Τεχνολογίας -1,17% από +0,34%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,17% από +1,03%, Ταξίδια Αναψυχή -0,81% από -0,33%, Πετρελαίου Αερίου -0,15% από +1,37%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Πρώτων Υλών +0,00% από -0,46%, και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,996 από 47,595 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,491 από 1,256 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,148 από 44,112 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,038 από 0,900 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,634 από 46,361 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 42,922 από 57,226 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 69 των καθοδικών σε 53 από 29 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 25.

Τεχνική ανάλυση

Μερική επαλήθευση σημειώθηκε χθες στις παρατηρήσεις των αναλυτών με βάση τη στατιστική προϊστορία και για αυτό κρίνουμε ότι αμφότερες είναι ακόμα σε ισχύ. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. προσεγγίζοντας  «αισιόδοξα» την τάση  για τον ΓΔ ανέφερε: «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και έδειξε διάθεση νέας ανοδικής διαφυγής, επέστρεψε στην βάση των 630 – 640 μονάδων και πλέον έχει διαμορφώσει σχηματισμό συσσώρευσης στα υψηλά των τελευταίων έξι μηνών. Η συσσώρευση έχει εκτονώσει τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να δώσει σημαντική ευκαιρία επανεισόδου στην Αγορά σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Η διόρθωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ "ρηχή" και δεδομένης της αποφόρτισης των ταλαντωτών προς το μέσον της ζώνης διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης έχει ανακτήσει τις πιθανότητες ενός νέου ανοδικού κύματος».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ είναι σε άλλη κατεύθυνση: «το "εφέ" της επαναφοράς του "waiver" από την ΕΚΤ για τις Ελληνικές Τράπεζες πήρε παράταση και μετατίθεται για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα στη θέση "hold on" ( αναμονής) βρίσκεται και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, καθώς θα πρέπει να πάρει το ελεύθερο από το EWG και μετά να επικυρωθεί από πέντε Κοινοβούλια Χωρών Μελών της Ευρωζώνης και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμονής είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης, εάν συνεχίζει να δηλώνει αδυναμία επιβεβαιωμένης τμήσης των 650 μονάδων, να πραγματοποιήσει μια βραχυχρόνια 'swing' καθοδική κίνηση διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου, θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες. Κίνηση όμως, όπου φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αρκετοί τίτλοι δείχνουν κουρασμένοι και διορθωτικοί. Είναι λογικό να έχουμε περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές διορθώσεις πέριξ των επιπέδων. Οι τίτλοι του Δημοσίου έχουν προσελκύσει πάνω τους τα επενδυτικά βλέμματα, ενώ η Αγορά δείχνει να μην "ακούει" τα νέα από το εξωτερικό, κάτι που μας είχε συνηθίσει ειδικά όταν ήταν αρνητικά.

Η εικόνα της Αγοράς δεν συνάδει με τα οικονομικά δεδομένα, παρόλα αυτά αξίζει να θυμηθούμε την περίοδο του 2012 που ουσιαστικά ξεκίνησε η τότε ανοδική κίνηση.

Η Κυβέρνηση έχει να "τρέξει" 100αρι και Μαραθώνιο παράλληλα, μιας και πρέπει να φέρει με όποιο τρόπο και σύντομα ανάπτυξη, αν θέλει να ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους στο άμεσο μέλλον. Μπροστά μας όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ήσυχο Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο θα είναι αυτό που θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα εργασιακά και όχι μόνο.

Οι Οίκοι φαίνεται να αρχίζουν να πριμοδοτούν την Ελληνική Οικονομία, παρόλα αυτά θα θέλαμε να δούμε την εικόνα και πάλι, αμέσως μετά το δημοψήφισμα της Αγγλίας. Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι, με την Αγορά να μας δείχνει πως έχουμε αλλάξει τάση μετά από δύο χρόνια, στοχεύοντας σε υψηλότερα επίπεδα. Μένει να επανέλθει σταδιακά και η εμπιστοσύνη και μαζί με αυτή οι όποιες επενδύσεις.

Το spread έχει ήδη πλησιάσει κοντά στα επίπεδα που ήταν όταν βγήκαμε στις Αγορές, χωρίς ακόμα η ΕΚΤ να συμμετέχει σε αγορές ελληνικών ομολόγων. Όσο το ρίσκο Χώρας απομακρύνεται θα δούμε την πτώση των επιτοκίων να συνεχίζεται, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά τόσο στην Αγορά όσο και στην Οικονομία.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν ένα υψηλό πέντε εβδομάδων σήμερα Τρίτη μετά από την σε  μεγάλο βαθμό αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ από την πρόεδρο Janet Yellen της Federal Reserve, ενώ το δολάριο υποχώρησε από τη μείωση των προσδοκιών για αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5% στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, απολαμβάνοντας κέρδη +6% σε δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έκριναν ότι η επιφυλακτική στάση της Fed, διαμορφώνει κατάλληλο κλίμα για να μετοχές.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY = USD χτύπησε ένα χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων των 93,745 μονάδων πριν γυρίσει πίσω στις 94,066.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι το μεσημέρι η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει όλες τις εκκρεμότητες, σημαντικότερη των οποίων είναι η υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση υπό μορφή τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, η οποία εξέτασε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η τελευταία φάση της διαδικασίας που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες»,δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τη Δευτέρα και αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε βέβαιος ότι «η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοιχτά».

«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Την ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρακολουθεί την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα ενημερώσουν απόψε οι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, με αντικείμενο το κλείσιμο της αξιολόγησης και των εκκρεμοτήτων που πρόκειται να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον. Με αφορμή τη συνεδρίαση, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ε.Κ., Γιώργος Κύρτσος, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών είναι καλό», ενώ στάθηκε στη δύσκολη για την Ε.Ε. περίοδο, λόγω της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Αυστρία, αλλά και εν όψει του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου το 65% του ελληνόκτητου στόλου ανήκει στους 40 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές με βάση τη μεταφορική ικανότητα (dwt). Σύμφωνα με τον βρετανικό ναυλομεσιτικό οίκο Clarkson’s, οι 40 μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν έναν στόλο συνολικής μεταφορικής ικανότητας 230,5 εκατ. dwt.

Βασικός πυλώνας του νέου αναπτυξιακού σχεδίου είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι ο νέος νόμος, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός έναντι των προηγούμενων, διαθέτει τεράστια σημασία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι βασικοί του πυλώνες, όπως εξήγησε, αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Καμπανάκι» για ζημίες στον κλάδο της κρουαζιέρας, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κρούει πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε αλλαγή πορείας πλοίων που είχαν προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθεί η μεταφορά αποσκευών επιβατών κρουαζιεροπλοίων στο πρώτο λιμάνι της χώρας», τονίζει ο κ. Κόντες.

Eπενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας ακυρώνει η «επίθεση» της κυβέρνησης εναντίον των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με την αύξηση της φορολογίας τους, ενώ πιθανό θεωρείται πλέον και το σενάριο του ουσιαστικού αφανισμού του κλάδου στην Ελλάδα, με μεταφορά δραστηριοτήτων και αλλαγή έδρας των εταιρειών.

Το νέο πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση μπορεί βραχυπρόθεσμα να αποδώσει κάποιους πιο αυξημένους άμεσους φόρους. Ωστόσο, η ετήσια απώλεια φόρων από τις επενδύσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν, κτιμάται ως πολλαπλάσια ζημιά.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ΙΑΤΡ υποδέχεται το Δήμο Φούρνων Κορσέων στο «Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας», που υλοποιεί εδώ και πολλά χρόνια σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές. Με το «Πρόγραμμα Ιατρικής Υιοθεσίας», ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των κατοίκων των Φούρνων Κορσέων.

Τη συνεισφορά του Ιασώ, της διοίκησης και του προσωπικού του, εξήρε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του ΙΑΣΩ General, που ήταν γεμάτο με ζωγραφιές και ευχές από τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού.

O Γιώργος Παππάς αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου και γενικού συντονιστή των δραστηριοτήτων της Ericsson, στην Ελλάδα.

Ο κ. Παππάς εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση του επικεφαλής πωλήσεων της Ericsson για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο υψηλότερο επίπεδο του 2016 ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού κέντρου Sentix. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αισιοδοξίας αναλυτών και επενδυτών στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε στις 9,9 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 6,2 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 7 μονάδες.

Νέα προσφορά, ύψους 3 δισ. δολαρίων, υπέβαλε η Verizon Communication, με στόχο την πλήρη εξαγορά του διαδικτυακού βραχίονα της Yahoo. Η πρόταση της Verizon, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, δεν περιλαμβάνει τις άλλες δραστηριότητες της Yahoo (πατέντες, real estate). Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον β’ γύρο προσφορών, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα.

Την έκδοση ομολόγου, διάρκειας 30 ετών, στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε η Apple Inc., στοχεύοντας στην άντληση 1 - 1,2 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου του αμερικανικού κολοσσού στο νησιωτικό κράτος, στο οποίο πολλές πολυεθνικές διαθέτουν εγκαταστάσεις. Το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,15% - κάτω δηλαδή, από το αντίστοιχο επιτόκιο στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Intel Corp και της Bush InBev SA.

Κατά 58% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της OAO Lukoil, καθώς κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, διαμορφώθηκαν στα 42,8 δισ. ρούβλια (651 εκατ. δολάρια). Τα έσοδα παράλληλα, διολίσθησαν κατά 18,2% στα 1,18 τρισ. ρούβλια, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές συρρικνώθηκαν κατά 42,1% στα 36,4 δισ. ρούβλια. H ημερήσια παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,6% στα 2,35 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Κατά 2,5% αυξήθηκαν τον Μάιο οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία, με τον ρυθμό αύξησης να παραμένει κάτω του 3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Συνολικά, ταξινομήθηκαν 203.585 οχήματα έναντι 198.706 οχημάτων τον Μάιο του 2015.

Στα… δύο αναμένεται να σπάσει από την 1η Ιουλίου, η Hertz Global Holdings, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσής της. Βάσει του σχεδίου, θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με ξεχωριστά διοικητικά συμβούλια. Η πρώτη, με την επωνυμία «Hertz Rental Car Holding», θα εστιάζει στην ενοικίαση αυτοκινήτων και η δεύτερη, με την επωνυμία «Herc Holdings Inc», θα δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενοικίασης εξοπλισμού. Οι διαδικασίες διαχωρισμού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 22 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα