Διπλή «ένεση» αισιοδοξίας

Υποχώρηση πετρελαίου, οικονομικά στοιχεία
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:18

ΡΑΛΙ ανακούφισης στα διεθνή χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παίρνουν διπλή δόση αισιοδοξίας από τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν αλματώδη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 114,85 μονάδες, ποσοστό 1,12%, φθάνοντας στις 10.405,63 μονάδες. Με άνοδο 24,69 μονάδων, ποσοστό 1,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.069,89 μονάδες.

Oι μετοχές διεύρυναν τα αρχικά κέρδη τους καθώς η κατακόρυφη πτώση κατά 4% των τιμών του πετρελαίου και τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη για αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναζωογόνησαν το κλίμα αισιοδοξίας στη Wall Street.

Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση ήταν τα μεγέθη για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τα οποία εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα τριετίας.

Θετικό παράγοντα αποτέλεσε και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που έδωσε νέα πνοή στις μετοχές αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας για να σταθεροποιηθεί η άνοδος στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει για δύο συνεχείς ημέρες και αναμένεται να αποφασίσει νέα αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων, η ένατη στη σειρά από τον περασμένο Ιούνιο.

Η συνοδευτική δήλωση της απόφασης θα εξετασθεί λεπτομερώς από τους επενδυτές για την άντληση περαιτέρω ενδείξεων σχετικά με τις επόμενες κινήσεις.

Αναλυτές προβλέπουν κώλυμα στις χρηματιστηριακές αγορές μέχρις ότου η Φέντεραλ Ριζέρβ κλείσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων ή δώσει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 έχει χάσει 1,1% από την αρχή του έτους ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 5,2% το 2005.

Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι αναφορές για υψηλότερο του αναμενόμενου δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και οι ενδείξεις για νέα σταθεροποίηση στον τομέα τηλεπικοινωνιών βοήθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανακτήσουν τις απώλειες των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 1.140,64 μονάδες, 1% χαμηλότερα από τα υψηλότερα τριετίας των 1.151,74 μονάδων. Ο DJ Eurp Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 3.162 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,87% στις 11.513,83 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα