Aσιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο δείκτης Nikkei 225, από τα υψηλότερα επίπεδα 11 εβδομάδων, καθώς εικάζεται, ότι, η Federal Reserve, θα αυξήσει - αργότερα σήμερα - τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για ένατη φορά μέσα σε ένα έτος, απειλώντας με περιορισμό τη ζήτηση, από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Nikkei, έχανε 21,18 μονάδες, ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 11.556,26 μονάδες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της TDK Corp., στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Ο Topix, σημείωνε ελαφρά διαφροποίηση, υποχωρώντας 0,47 μονάδες, φθάνοντας στις 1.176,01 μονάδες.

Οι μετοχές της Kubota Corp., ώθησαν τον Topix χαμηλότερα, μετά την ανακοίνωση, ότι, 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από ασθένειες, οι οποίες προκλήθηκαν από τον αμίαντο που χρησιμοποιήθηκε σε δύο από τα εργοστάσιά της. Οι μετοχές των εταιρειών ενεργείας, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Inpex Corp., κινήθηκαν πτωτικά, καθώς το αργό πετρέλαιο, διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Οι κύριοι δείκτες ταλανεύθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών, σε όλη την περιφέρεια, καθώς οι επενδυτές περίμεναν για την απόφαση της Fed, αναφορικά με τα βασικά επιτόκια δανεισμού και εν αναμονή της έκθεσης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη το τρίμηνο, που θα ανακοινώσει αύριο η Bank of Japan.

«Είναι πολύ νωρίς να αγοράσεις έτσι στα τυφλά και χωρίς την επιβεβαίωση της προοπτικής ανάπτυξης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Nobuyoshi Tsumori, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Global Investors Ltd., που διαχειρίζεται 907 δισ. δολ. διεθνώς, συμπληρώνοντας: «Μπαίνοντας πάλι στην αγορά μετά την έκθεση Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μου φαίνεται πιο λογικό».

Οι μετοχές της Takefuji Corp., της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοδότησης καταναλωτών της χώρας, όδευαν προς τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε ένα έτος, μετά την ανακοίνωσή της, ότι θα υπερδιπλασιάσει το μέρισμά της, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τις πληρωμές φέτος.

Nikkei και Topix, οδεύουν για δεύτερο μήνα ανόδου, με τον πρώτο να σημειώνει άνοδο 2,5% και τον δεύτερο να αναρριχάται 2,8%. Μέσα στο τρίμηνο, ο Nikkei έχασε 1% και ο Topix υποχώρησε 0,5%.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, οδήγησαν χαμηλότερα τον Nikkei, καθώς, ανησυχία επικρατεί, ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, ενδέχεται να περιορίσει τις δαπάνες στη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της χώρας την Ιαπωνία, μετά την Κίνα. Οι Αμερικανοί, απορροφούν περίπου το 1/3 των ιαπωνικών εξαγωγών.

Και οι 88 - εκτός από έναν - οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούν, ότι η Fed, θα αυξήσει σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,25%. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αύξησε κατά ένα τέταρτο της μονάδας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις της, από τον περασμένο Ιούνιο, τον μήνα που πέρασε, επανέλαβε το σχέδιό της για μελλοντικές αυξήσεις, με «μετρημένο» ρυθμό.

Οι προβλέψεις για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία, αναφέρουν, ότι αυτός, σημείωσε άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, το τρίμηνο, που έληξε σήμερα.

Το αργό πετρέλαιο, για τα συμβόλαια του Αυγούστου διαπραγματεύθηκε προσφάτως στα 57,43 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στη Ν. Υόρκη. Χθες, τα συμβόλαια του Αυγούστου υποχώρησαν 1,6%, φθάνοντας στα 57,26 δολ. το βαρέλι, μετά τη διαπραγμάτευσή τους στα 56,90 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα