Cosco: Πτωτικά κινήθηκαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης οι μετοχές

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τους δείκτες των ναύλων
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 07:02

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, σε ποσοστό 10%, την πρώτη ημέρα της διπαραγμάτευσής τους, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν οι μετοχές της China Cosco Holdings Cο., της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας κοντέϊνερ της Κίνας, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση της δυναμικότητας για τις μεταφορές, δια της θαλασσίας οδού, θα μειώσει τα κέρδη της εταιρείας.

Οι μετοχές διαπραγματεύθηκαν στα 3,80 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 10 π.μ., 45 σεντς του δολ. του Χονγκ Κονγκ, χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς στα 4,25 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Η εταιρεία, που εδρεύει στην Κίνα, άντλησε 9,52 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (1,22 δολ. ΗΠΑ), από την δημόσια εγγραφή της, μετά τον ορισμό της τιμής πώλησης, στα χαμηλότερα επίπεδα της κλίμακας.

Οι δείκτες των ναύλων, ενδέχεται να υποχωρήσουν το 2006, μετά την άνοδό τους, κατά την έκρηξη των εξαγωγών της Κίνας σε παιχνίδα και ηλεκτρονικά προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την Drewry Shipping Consultants Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο και συλλέγει στοιχεία για τον κλάδο της ναυτιλίας.

«Οι μετοχές της Cosco, θα ήταν ελκυστικές πριν από δύο χρόνια, αλλά όχι τώρα», ανέφερε η Karen Chan, αναλύτρια της Credit Suisse First Boston, πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας. «Η Credit Suisse δεν συμμετείχε στον διακανονισμό για την πώληση των μετοχών της εταιρείας, καθώς η πορεία των δεικτών των ναύλων, είναι πτωτική», συμπλήρωσε η Chan.

Τα καθαρά κέρδη της China Cosco, ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 3,5 δισ. γιουάν (423 εκατ. δολ.) το 2006, καθώς ο δείκτης της μεταφοράς φορτίων υποχωρεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC Holdings Plc, μίας εκ των επενδυτικών τραπεζών, που διαχειρίστηκαν την πώληση των μετοχών της. Η εταιρεία, ενδέχεται να ανακοινώσει φέτος κέρδη τουλάχιστον 4,15 δισ. γιουάν, όπως εκτιμά η διοίκησή της, στο έντυπο της προσφοράς των μετοχών της.

Σύμφωνα με την Drewry, η δυναμικότητα μεταφοράς των ναυτιλιακών εταιρειών, διεθνώς, ενδέχεται να αυξηθεί κατά 16% το επόμενο έτος, περίπου με τον διπλάσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα