Αύξηση με πυροτεχνήματα

Σε αναμονή των αποφάσεων της Fed οι αγορές
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 00:01
UPD:06:06

Η ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ πριν από την αργία της 4ης Ιουλίου θεωρείται βέβαιη. Η συνοδευτική δήλωση της απόφασης είναι εκείνη που μπορεί να προκαλέσει μια επίδειξη πυροτεχνημάτων, γι' αυτό το λόγο οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής στη Wall Street.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης, καθώς οι επενδυτές χαιρέτησαν μεν την πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά παρέμειναν στο περιθώριο, αναμένοντας την έκβαση της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 31,15 μονάδες, ποσοστό 0,30%, φθάνοντας στις 10.374,48 μονάδες. Με απώλειες 1,00 μονάδας, ποσοστό 0,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.068,89 μονάδες.

Η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους ενέργειας, οι ισχυρές κερδοφορίες και η αναθεώρηση προς τα πάνω εκτιμήσεων για το ΑΕΠ απέτυχαν να δώσουν κίνητρο στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι μια θετική ένδειξη για τις μετοχές, αφού το ιστορικό υψηλό των 61 δολαρίων οδήγησε την αγορά χαμηλότερα, εν μέσω ανησυχιών ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη.

Και οι αναφορές για αύξηση των αποθεμάτων αργού ήταν θετικές για τις μετοχές, καθώς τα υψηλότερα ενεργειακά αποθέματα συνιστούν λιγότερες πιέσεις στις τιμές και άμβλυνση των φόβων για στενότητα στην προσφορά.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση, από την οποία αναμένεται να δώσει στις αγορές μια απόφαση για την ένατη αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούνιο, στο 3,25%.

Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι το ύφος της ρητορικής της κεντρικής τράπεζας για τις μελλοντικές αυξήσεις. Η τράπεζα είχε δηλώσει, τον περασμένο Μάιο, ότι θα διατηρήσει το σταδιακό ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων και οι επενδυτές στοιχημάτισαν για περισσότερες αυξήσεις του ενός τετάρτου, με τη Φέντεραλ Ριζέρβ να ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό, παρά για την οικονομία.

Η ανακοίνωση της France Telecom για διπλασιασμό του μερίσματός της, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αναθεώρηση προς τα πάνω του αμερικανικού ΑΕΠ, έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,3%, στις 1.143,9 μονάδες, ενώ ο μικρότερος DJ Euro Stoxx 50 κέρδισε 0,5%, στις 3.178,56 μονάδες. Ο Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα από τα μέσα του περασμένου Απριλίου, με άνοδο 0,55%, στις 11.577,44 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα