Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για τρίτη ημέρα, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκε πάνω από τα 61 δολ. το βαρέλι. Οι μετοχές της Fuji Photo Film Co. και της εταιρείας υλικών κατασκευής κτιρίων, Rinker Group Ltd., οδηγούσαν την πτώση, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι το κόστος των καυσίμων, θα μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα τους.

«Κάθε φορά, που το πετρέλαιο σπάει ένα νέο ρεκόρ, πείθει τους επενδυτές ότι η τιμή του θα πάει υψηλότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε νέο γύρο πωλήσεων», ανέφερε ο Paul Xiradis, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Ausbil Dexia Ltd. στο Σύδνεϋ. Ο Xiradis, προτιμά μετοχές των εταιρειών του κλάδου της ενεργείας, όπως της Woodside Petroleum Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Αυστραλίας.

Οι μετοχές της NEC Corp., οδηγούσαν την πτώση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της, για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του έτους, περισσότερο από το ήμισυ, επικαλούμενη τη μείωση των πωλήσεων chip που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,6%, φθάνοντας στις 97,78 μονάδες, στις 11:55' π.μ., στο Τόκυο. Ο δείκτης των εταιρειών ενεργείας, ήταν ο μόνος που σημείωσε άνοδο, μεταξύ των 10 λοιπών κλαδικών δεικτών που απαρτίζουν τον MSCI. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,2%, φθάνοντας στις 11.583,11 μονάδες. Κάθε αύξηση 10% της τιμής του πετρελαίου, θα μειώσει τα προ φόρων κέρδη των εταιρειών της Ιαπωνίας, με μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 1 δισ. γιέν (9 δισ. εκατ. ΗΠΑ), κατά 1,7%, σύμφωνα με το Daiwa Institute of Research.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών, μετά την άνοδο των μετοχών της Samsung Electronics Co. και της Hyundai Motor Co., καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας, ουόν, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Ο Standard & Poor's 500 Index, σημείωσε απώλειες 0,8% χθες στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι το υψηλότερο κόστος της ενεργείας, θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη και τις δαπάνες των καταναλωτών.

Οι μετοχές της Fuji Photo Film, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φιλμ στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,1%, φθάνοντας στα 3.600 γιέν η μία. Οι μετοχές της Rinker, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας κυβόλιθων τσιμέντου στις ΗΠΑ, σημείωναν απώλειες 1,3%, φθάνοντας στα 13,75 δολ. Αυστραλίας η μία.

Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε την άνοδό του, κατά τις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, στη Ν. Υόρκη, αφού έκλεισε στα επίπεδα ρεκόρ των 61,28 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, διαπραγματεύθηκε προσφάτως στα 61,55 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια, βρίσκονται 58% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα