Νέο ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη

Απαισιοδοξία για το πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:13

Ο ΧΟΡΟΣ των ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου έδωσε νέα δόση απαισιοδοξίας στους επενδυτές της Wall Street στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά η Ευρώπη κατέρριψε νέο υψηλό τριετίας, επωφελούμενη από τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.

Τα αμερικανικά blue chips δέχθηκαν ελαφρές πιέσεις από την αναζωπύρωση του ανοδικού ράλι των διεθνών τιμών πετρελαίου, γεγονός που εδραίωσε τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας θα περιορίσει τα εταιρικά κέρδη. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 101,12 μονάδες, ποσοστό 0,97%, φθάνοντας στις 10.270,68 μονάδες. Με απώλειες 10,10 μονάδων, ποσοστό 0,49%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.068,65 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, για τα οποία οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους, λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.

Οι κερδοφορίες τρίτου τριμήνου για εταιρείες του δείκτη Standard & Poor's 500 τώρα αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμούς 14,5%, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα οι προβλέψεις ανέφεραν για ανάπτυξη του 14,95.

Η Alcoa Inc. θα είναι σήμερα το πρώτο μέλος του Dow Jones που θα ανακοινώσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Οι κερδοφορίες εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη Standard & Poor's 500 ενδεχομένως να αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 6,6% το δεύτερο τρίμηνο έναντι ρυθμών αύξησης 17% του πρώτου τριμήνου.

Οι προοπτικές ανάπτυξης εταιρειών που έχουν ήδη βγει στο φως της δημοσιότητας ήταν χαμηλότερες των προβλέψεων αναλυτών για ρυθμούς 65% έναντι 54% του πρώτου τριμήνου και 53% του προηγούμενου έτους.

Οι ανησυχίες για υψηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου αυξήθηκε το εταιρικό κόστος, και μπορεί να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Ανακούφιση στις πετρελαϊκές ανησυχίες ήταν τα στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών της οικονομίας.

Σε νέα υψηλότερα τριετίας κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες διεύρυναν τα κέρδη τους με το νέο πετρελαϊκό ράλι.

Οι ελπίδες για μια πιθανή μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα, εν μέσω της υποχώρησης της ζήτησης ήταν ενθαρρυντικές, καθώς οποιαδήποτε κίνηση θα ήταν ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 1.157,321 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,11% στις 11.603,53 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα