Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του πετρελαίου

Καθώς ο τυφώνας Dennis πλησιάζει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 07:04

ΣΤΑ 61,62 ΔΟΛ. το βαρέλι, αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι ο τυφώνας Dennis, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις φορτώσεις στον Κόλπο των ΗΠΑ, όπου παραλαμβάνεται το 38% του πετρελαίου της χώρας.

Ο Dennis, 455 χλμ. (280 μίλια) νοτιο-ανατολικά της Τζμαμάϊκα, ενδέχεται να ενταθεί στην Κατηγορία 3, της κλίμακας των 5 και να μπει στον Κόλπο του Μεξικό, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του National Hurricane Center των ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος σταθμός εισαγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, που είναι η Λουϊζιάνα, έκλεισε στις 5 Ιουλίου, εξ αιτίας της καταιγίδας, της τρίτης, μέσα στην εποχή των τυφώνων, που διαρκούν έως και τον Νοέμβριο.

«Εάν ο τυφώνας ανέλθει στην Κατηγορία 3, τότε θα δούμε τις εισαγωγές να σταματούν πλήρως για λίγο», ανέφερε ο Mark Waggoner, πρόεδρος της Excel Futures Inc., στο Χάντινγκτον Μπιτς της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Η παραγωγή πετρελαίου και αερίου θα σταματήσουν, επίσης».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 34 σεντς, ποσοστό 0,5%, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του το 1983. Τα συμβόλαια, στις 11:20' π.μ., στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκαν στα 61,55 δολ. το βαρέλι. Ο μαύρος χρυσός, έχει σημειώσει άνοδο 57% μέσα σε ένα έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, την εβδομάδα που πέρασε, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι η αύξηση της παραγωγής, θα επηρεάσει την ικανότητα των αμερικανικών διϋλιστηρίων, να αυξήσουν τα αποθέματα, πριν από την άνοδο της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι τιμές αυξήθηκαν 8,5% τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η τροπική καταιγίδα Cindy, πλησίασε την ακτή της Λουϊζιάνα, κλείνοντας τις πλατφόρμες στον μεγαλύτερη σταθμό εισαγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Αυγούστου αυξήθηκε 10,81 σεντς, ποσοστό 6,4%, φθάνοντας στο 1,7899 δολ. το γαλόνι και στα υψηλότερα επίπεδα από την παρουσίαση των συμβολαίων της, το 1984. Στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, η βενζίνη διαπραγματεύθηκε στο 1,7933 δολ. το γαλόνι, 40% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 6,24 σεντς, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στο 1,7948 δολ. το γαλόνι, τα υψηλότερα επίπεδα από την παρουσίαση του συμβολαίου το 1978. Τα συμβόλαια άγγιξαν το 1,80 δολ. το γαλόνι μέσα σε μία ημέρα – επίπεδα ρεκόρ – στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται 66% υψηλότερα, σε σύγκριση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα