Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών ενεργείας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, που αύξησαν την ανησυχία, ότι η παγκόσμια ζήτηση για το καύσιμο, ενδέχεται να περιοριστεί. Οι μετοχές της Santos Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας και της China Petroleum & Chemical Corp., οδηγούσαν την πτώση.

Οι μετοχές της Ito-Yokado Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας λιανικής πώλησης της Ιαπωνίας, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση για αύξηση 18% των κερδών της το πρώτο τρίμηνο. Η άνοδος των μετοχών της Samsung Electronics Co. της Ν. Κορέας, οδήγησαν ανοδικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της χώρας, καθώς το εθνικό νόμισμα, ουόν, υποχώρησε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

«Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή υποχωρούν, επειδή επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η Lucinda Chan, επικεφαλής των ασιατικών αγορών της Macquarie Equities Ltd., στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Αλλες μετοχές είναι σημαντικά ανθεκτικές στις επιθέσεις».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 97,79 μονάδες, στις 11:25' π.μ., στο Τόκυο. Ο δείκτης οδεύει να σημειώσει μέσα στην εβδομάδα, απώλειες 1%, και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 11.653,26 μονάδες, αφού νωρίτερα υποχωρούσε 0,2%. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη, σε αντίθεση με τους λοιπούς δείκτες της περιφέρειας.

Ο δείκτης MSCI Energy, σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλαδικών δεικτών που απαρτίζουν τον κύριο δείκτη. Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, μετά τις εκρήξεις στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό 700. Το αργό πετρέλαιο, προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 60,48 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα