Ξεπέρασαν το αρχικό σοκ

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:21

ΗΡΕΜΙΑ μετά την καταιγίδα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να ανακάμπτουν από το «σοκ» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

Το «μπαράζ» συντονισμένων εκρήξεων στο σύστημα μεταφορών του Λονδίνου έπληξε τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά γρήγορα ανέκτησαν αρχικές απώλειες, συμβάλλοντας σε αυτό η πτώση κατά 3% των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 31,61 μονάδες, ποσοστό 0,31%, φθάνοντας στις 10.302,29 μονάδες. Με άνοδο 7,01 μονάδων, ποσοστό 0,34%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.075,66 μονάδες.

Οι θανατηφόρες επιθέσεις στο μεταφορικό σύστημα του Λονδίνου προκάλεσαν κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαλείφοντας δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξία των μετοχών και οδηγώντας τις βρετανικές μετοχές στα κατώτερα επίπεδα του έτους.

Οι μετοχές εταιρειών του μεταφορικού τομέα και του κλάδου πολυτελών αγαθών δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι οι εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 33 ανθρώπους θα αποθαρρύνουν τα διεθνή ταξίδια και τις δαπάνες για περιττά αγαθά, όπως συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η μετοχή της British Airways έχασε 4,2% και του οίκου Burbery υποχώρησε κατά 2,9%. Οι δύο δείκτες FTSE 100 και ο FTSEurofirst 300 έκλεισαν πάνω από τα κατώτερα της συνεδρίασης με τους επενδυτές να προβαίνουν σε κυνήγι ευκαιριών, «αρπάζοντας» μετοχές σε φθηνότερα επίπεδα.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 στο Λονδίνο έχασε 2% και ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε με πτώση 1,8%.

Η επιστροφή των ανησυχιών για τα γεωπολιτικά ρίσκα αναμένεται να επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά οι απώλειες των αμερικανικών χρηματιστηρίων προβλέπεται να είναι περιορισμένες, καθώς μερικοί διαχειριστές κεφαλαίων θα χρησιμοποιήσουν την πτώση ως μια ευκαιρία για να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, εκτιμούν αναλυτές.

Οι μετοχές, ενώ αρχικά υποχώρησαν ακολουθώντας την τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στη συνέχεια κατόρθωσαν να ανακάμψουν γρήγορα και οι ευρωπαϊκές μετοχές να περιορίσουν τις απώλειες τους στο κλείσιμο της αγοράς.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν τις αμερικανικές μετοχές να σταθεροποιηθούν, δίνοντας κέρδη σε εταιρείες του λιανικού εμπορίου, κατασκευαστικού τομέα και σε επιλεγμένες μετοχές τεχνολογίας.

Σε γενικές γραμμές, η αντίδραση των αγορών χαρακτηρίσθηκε «βουβή», αφότου απορροφήθηκε το αρχικό «σοκ».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις δεν προβλέπεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις αγορές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αρκετά εύκαμπτες σε οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ύφεση, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ότι ιστορικά,γεγονότα τέτοιου επιπέδου έχουν ταρακουνήσει τις αγορές μόνον βραχυπρόθεσμα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα