Ευ. Τσακαλώτος: Ο λόγος μας συμβόλαιο

Σάββατο, 07 Μαΐου 2016 18:17
UPD:22:09
Hellenic Parliament TV

«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

«Όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του ΔΝΤ για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης είπε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε».

Όπως ανέφερε,  για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τους ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το ΔΝΤ;».

«Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο ΔΝΤ ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος».

«Εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το ΔΝΤ πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη», συμπλήρωσε.

Εξάλλου,προανήγγειλε ότι όταν τελείωσει η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα.

«Το υψηλότερο αφορολόγητο στην Ευρώπη»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης που αναφέρθηκαν σε παλιότερη υπόσχεσή του να παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από 9.100 ευρώ. 

«Κάποιοι εσκεμμένα επιμένουν να θυμούνται τι λέγαμε στις εκλογές του Γενάρη ενώ εκλογές έγιναν και τον Σεπτέμβριο. Αλλά φαίνεται πως ανάμεσα σε Γενάρη και Σεπτέμβρη μια μύγα τσε- τσε πήγε στη Λεωφόρο Συγγρού...», είπε χαρακτηριστικά.Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση αποτελεί έναν «συμβιβασμό» δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης.

Άλλωστε, υπεραμυνόμενος των χειρισμών του σημείωσε ότι μια αριστερή κυβέρνηση πέτυχε το υψηλότερο αφορολόγητο στην Ευρώπη». 

«Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης είπε στον κ. Τσακαλώτο ότι δήλωνε πως εάν το αφορολόγητο πέσει από τα 9.100 ευρώ θα παραιτηθεί. Εξάλλου, ανέφερε ότι «η ΝΔ στηρίζει τη Ελλάδα πάνω από οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον και το συμφέρον της Ελλάδας είναι να φύγετε από την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι παραβίασε τον λόγο που έδωσε.  «Υπάρχει και το βίντεο με τις δηλώσεις σας, αλλά με την μεταμεσονύχτια τροπολογία σας παίρνετε και άλλα 200 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους. Γκολ αυτοί (οι Θεσμοί) σέντρα εμείς, άντε γεια κ. υπουργέ…», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να τον ενημερώσει για ένα μέτρο του νομοσχεδίου που να θίγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ενώ η πρώην γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να απαντήσει στον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος έξω.

«Πριν λίγο στη Βουλή πανηγύριζε χωρίς ντροπή που δέχθηκε να περιορίσουν το αφορολόγητο τα 8.600 ευρώ», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ μέσω Twitter και μνημόνευσε την εξής  δήλωση του ΥΠΟΙΚ από τον Απρίλιο: «Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ, εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω».



 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα